Кметът Любомир Христов заряза лозе на празника на виното

14:06, 14 фев 17 25 369 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кметът на Шумен Любомир Христов участва в празничен ритуал по зарязване на лозята в лозови масиви в Шумен. Ритуалът се извърши по случай Деня на лозаря Трифон Зарезан. Тържеството се проведе край лозовите насаждения на инж. Цанко Станчев един от най-известните производители на вино в България. „Използвам случая да поздравя господин Цанко Станчев с неговия рожден ден. Той е един от доайените на винопроизводителите в България. Да му пожелаем берекет, да произведе хубаво вино и да успее да го продаде“, пожела кметът Любомир Христов.



Да почетат народните традиции се включиха и проф. Добрин Добрев, инж. Боян Тодоров заместник-кмет по „Строителство и екология“, д-р Свилен Арнаудов и други гости. Отец Николай отслужи водосвет за здраве и берекет през годината. „Искам да благодаря на кмета и на всички приятели, които почетоха нашия ритуал и да пожелая тази здрава зима да донесе на всички ни здраве и голям берекет“, каза Цанко Станчев.



Според него виното в България намалява, тъй като хората, които го копаят са все по-малко. Цанко Станчев сподели още, че миналата година е донесла добра реколта за него и си пожела и тази година да е такава, за да продължи да живее този вечен занаят в нашата държава. „Лозята са израз на трудолюбието и на интелигентността на един народ“, каза още винопроизводителят. Той отчете, че благодарение на програмите много от лозята са се подновили, но за съжаление са недостатъчни. Лозята в нашия край са 20 пъти по-малко отколкото преди 25 години, а за цялата страната са намалели с 3 пъти. Завърши с надежда, че държавата ще продължи да подпомага сектора. Любезният домакин почерпи гостите си с чаша руйно червено вино.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама