Разградската болница разполага с нов дигитален рентгенов апарат

14:25, 14 фев 17 25 592 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Многопрофилната болница за активно лечение в Разград вече разполага с нова дигитална скопично-графична рентгенова уредба. Ултрамодерната апаратура е от последно поколение. Тя е доставена по проект на болницата и е монтиран в отделението по образна диагностика, съобщи на пресконференция изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Марин Керчев.

Той посочи, че новата техника е на стойност около 400 000 лева, като средствата са отпуснати от Министерството на здравеопазването. Преди да бъде монтиран апаратът, болницата реновира и адаптира за тях специално помещение в отделението по образна диагностика, като в ремонтните дейности са вложени близо 40 000 лева, обясни изпълнителният директор на болницата. 

По думите на д-р Керчев въвеждането в експолатация на високотехнологичното оборудване е от изключително значение за здравното заведение, тъй като с тези, с които е разполагала болницата са били много остарели.

Той посочи, че графично-скопичният апарат извършва цялата гама изследвания при максимално качество на образа и минимално лъчево натоварване на пациента.

Апаратурата позволява получаваните образи в електронен формат да бъдат изпращани на водещи специалисти за консултации, дава възможност и за съхраняване на информацията и изготвяне на електронни досиета на пациентите. Новият рентген е с много по-малко лъчене, заради много чувствителните детектори в него и по този начин предпазва пациентите. От почти постоянно облъчване е защитен и персоналът, защото апаратурата се управлява дистанционно.

Като предимство на новия  рентген пред другите от по-старо поколение са и това, че отпадат скъпо струващите филмофолийни комбинации, чийто годишен разход за лебечното заведение са между 40 и 50 хиляди лева. Освен това отпада и поддръжката на фотолаборатория и консумативи за нея, отбеляза д-р Керчев.

Той добави, че новата дигитална система ще бъде свързана в обща система със скенера и с другите рентгенови апарати, което ще позволи при спешни случаи до минути да се правят консултации с рентгенолог, дори и той да си е у дома. Това ще намали и извънредния труд в болницата, обясни д-р Керчев.

Изпълнителният директор на здравното заведение в Разград допълни, че от два месеца рентгенологичното отделение на болницата има нов началник. Това е д-р Атанас Тодоров, специалист в областта на образната диагностика с дългогодишен стаж.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама