Министър Бозуков: България ще изнесе 62 млн. литра вино за тази година

14:34, 14 фев 17 25 382 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
През тази година се очаква България да изнесе над 62 000 000 литра вино, предимно за Полша, Румъния и Русия, съобщи в Плевен министърът на земеделието и храните проф. Христо Бозуков. Така страната ни ще запази полагащото й се място на винената карта на Европа и света, заяви министърът.

През 2015 г. страната ни е изнесла близо 60 566 000 литра вино. Засадените площи с винени лозя у нас са близо 60 000 ха., като всяка година те се увеличават. През 2016 г. се наблюдава ръст в сравнение с предходни години, произведени са 128 милиона литра вино, каза още проф. Бозуков.

Той призова българските производители да поддържат по-тясна връзка с представителите на науката, от които могат да получат много и  на сравнително ниски цени.

В Плевен проф. Бозуков бе гост на тържеството по случай Трифон Зарезан  в Института по лозарство и винарство. Сред официалните гости там  бяха и кметът на Плевен Георг Спартански, областният управител Ралица Добрева, председателят на общинския съвет Мартин Митев и областни лидери на партии.

По повод празника кметът Георг Спартански отбеляза, че от древни времена до наши дни българинът винаги се е отнасял с изключително уважение към хората, които знаят се произвежда вино и неслучайно и Институтът по лозарство и винарство в Плевен съществува над 100 години.

Празникът продължи с изпълнения на Северняшкия ансамбъл, след което гостите се отправи към масива на ИЛВ в местността „Томовското“, където бе извършен ритуалът по зарязването на лозята.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама