Комисията по заетост одобри план-приема в училищата в област Разград

14:43, 14 фев 17 25 334 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
 

Комисията по заетост към Областния съвет за развитие обсъди и одобри план-приема в държавните и общински професионални училища на територията на Област Разград, през учебната 2017/2018 г. Заседанието бе водено от зам. областния управител Виолета Тодорова.

Началникът на Регионалното управление на образованието-Разград Атанас Дончев представи проекта, като информира, че предложеният план-прием е в съответствие с Областния план за развитие на икономиката, референции на работодатели, интереси и желания на учители.

При съставеното на план-приема са взети под внимание новите моменти: от първи август влезе в сила новия  закон за предучилищното и училищното образование, а именно, че всички ученици, които завършват 7 клас получават основно образование и трябва да продължат своето образование в гимназиален клас. Другият нов момент, за разлика от досегашните години е, че профилираната Природо-математическа гимназия има възможност по новия закон да направи прием в 5 клас.  

Дончев посочи, че през учебната 2016-2017 г. броят на завършващите четвърти клас ученици в региона е 939. „Съгласно закона, за да има брой на паралелките след завършен 4 клас се определя като 2 % от общия брой завършващи 4 клас. Двата процента при нас са 19 ученици, което дава възможност ПМГ да направи една паралелка, като пълняемостта на паралелките навсякъде е заложена по 26 ученици”, отбеляза той.

Той отбеляза, че седми клас завършват 1102 ученици. Предложенията са за общо 48 паралелки, като недостигът на учениците е 146. Това по думите му означава, че още отсега са заложени паралелки, които ще бъдат закрити.

Осми  клас завършват 692-ма ученици, като тука не се броят учениците, които са в ПМГ, ГПЧЕ, Профилирани гимназии, които са били прием след завършен седми клас миналата година. Там недостигът е от 88 ученици. „Най-вероятно като отчетем и факта, че част от учениците от нашата област заминават за други области, също ще има закриване на паралелки“, каза още Атанас Дончев.

От представената информация стана ясно, че нови професии и специалности за тази година се разкриват в ПГЗ „Кл. А. Тимирязев“ гр.Завет – професия „Агроеколог“, специалност „Агроекология“, прием след завършен 7-ми клас. В ПГСС „Хан Аспарух“, гр. Исперих – професия „Икономист-информатик“, специалност „Икономическа информатика“, след завършен 7-ми клас и професия „Администратор в хотелиерството“ специалност „Организация на обслужването в хотелиерството“.

Началникът на РУО-Разград сподели още, че учениците от ПУИ “Д-р П. Берон“ гр. Кубрат ще отидат в СУ „Христо Ботев“, като ПУИ - Кубрат ще стане Център за личностно развитие, където ще се води професионалната подготовка, но учениците ще се водят като ученици на СУ „Христо Ботев“. Там има разкриване на професия „Работник в заведение за хранене и развлечение“, това всъщност е паралелката на ПУИ „Д-р П. Берон“ Кубрат.

 В Професионалната гимназия Кубрат се разкрива професия „Ресторантьор“ специалност „Кетъринг“.

Всички директори са декларирали, че разполагат с необходимата материална база, както и с необходимите специалисти за провеждане на професионалната подготовка.“

Обобщен, приемът изглежда по следния начин:

След завършен 7-ми клас има 22 профилирани паралелки, 26 професионални, 4 паралелки за деца със СОП – първа степен професионална подготовка.

След завършен 8 клас: 6 профилирани паралелки, 4 непрофилирани паралелки, 20 професионални, 4 за деца със СОП, 6 задочна форма.

След завършен 7-ми клас ще се приемат ученици след национално външно оценяване. Балообразуването ще бъде в точки. Ако някой ученик получи слаба оценка на външното оценяване, при балообразуването му се залагат 0 точки. Оценките от свидетелствата ще бъдат също преобразувани в точки.

Дончев уточни, че всички ученици трябва да продължат някъде образованието си в 8-ми клас, затова РУО-Разград предлага  паралелките да са повече, за да имат учениците по-голям избор.

Комисията прие без изменения и съгласува предложения от РУО-Разград Държавен план-прием за учебната 2017/2018 г.

Предстои РУО да го представи и защити пред Министерство на образованието и науката до края на месец март. 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама