В община Ценово зарязаха лозите за здраве и берекет

15:02, 14 фев 17 25 302 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Във всички населени места на община Ценово бе спазена стародавната българска традиция за зарязване на лозята, съобщават от местната администрация. Навсякъде в деня на Трифон Зарезан царете на виното отправиха благословии за здраве и берекет, за пълни бъчви с руйно вино, за добра стопанска година. С отрязаната лозова пръчка те свиха венец, а коренът на лозата беше полят с червено вино, за да се налеят тежки гроздове през есента.

В Долна Студена  празничното шествие от центъра на селото се отправи към дома на миналогодишния цар Анчо Николов. Той официално предаде атрибутите на властта – короната, наметалото и знамето на новия повелител на лозята. За нов цар на виното в селото бе избран Георги Григоров. Той изпълни ритуала по зарязването на лозята. След обредните думи за тежки гроздове участниците в празника извиха кръшно хоро. За да споделят настроението за празника Трифон Зарезан заедно с жителите на Долна Студена, дойдоха бившият народен представител Светлана Ангелова, кметът на община Ценово д-р Петър Петров и председателят на Общинския съвет Галина Георгиева.

Новият цар заедно с царицата се покачиха в празнично украсена каруца. Под звуците на музика всички тържествено се отправиха отново към центъра на селото. Тук организаторите бяха подготвили шест червени вина от различни производители, които участваха в конкурса за най-добър елексир на Бакхус. Журито единодушно присъди първото място  в надпреварата на дългогодишния винопроизводител Георги Танев. Той получи грамота и парична премия от Светлана Ангелова. Майсторът винар сподели, че единствената рецепта за хубавото вино се крие в узрялото и ароматно грозде. Празникът продължи с много музика, танци и весели наздравици.

За цар на виното в Ценово бе избран Венцислав Георгиев. Преди да започни зарязването той и досегашният цар Иван Петков посетиха кметът на общината д-р Петър Петров, пред когото обещаха да се грижат бащински за лозовите насаждения. Изпълненията на духовия оркестър повишиха градуса на настроение, допълнен от наздравици с руйно вино. 

В Новград ритуалът по зарязването се извърши в лозовия масив край селото. Правата за цар на виното бяха присъдени на дългогодишния винопроизводител Димитър Стоянов. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама