Пропусквателния режим на Дунав мост обсъдиха представители на български и румънски институции

15:32, 14 фев 17 25 312 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес, 14.02.2017г. в Заседателната зала на Префектура Гюргево, се проведе среща между Нина Кришу, префект на окръг Гюргево и доц. д-р Стефко Бурджиев, областен управител на област Русе. Информацията съобщават от прес центъра на русенския губернатор.  

Срещата, инициирана от румънската страна, се провежда за втори път в рамките на десет дни и е по повод продължаващото струпване на автомобили от двете страни на Дунав мост.

От българска страна, участие са взели още Валентин Колев, заместник областен управител на област Русе, институциите, имащи отношение към гранично контролно-пропускателен пункт Русе – Гюргево: Венцислав Халаджов, началник на Митница Русе, Димитър Чорбаджиев, директор на РДГП Русе, Божидар Петков, началник отдел ОП при  ОДМВР Русе, Радостин Стоянов, началник на ГКПП Русе и Асоциация „Еврорегион Данубиус“, в лицето на Лили Ганчева, изпълнителен директор.

От румънска страна са присъствали представители от техните омологични структури, както и представител на Националната агенция пътища и Агенцията за контрол и събираемост.

По време на срещата са били коментирани причините за намалената пропускателна способност през мостовото съоръжение и са били обсъдени предприетите до момента мерки и допълнителни такива, с цел недопускане на по-големи опашки от автомобили от българска и румънска страна.

Отбелязани са били усилията на институциите за подобряване на организацията на дейността и изчистване на струпалите се моторни превозни средства (тежкотоварни автомобили) на Дунав мост.

Набелязани се мерки в следните насоки:

- Оптимизиране и намаляване на времето за смяна на работещите екипи; - Подобряване на организацията по продажбата на винетни стикери при влизане на територията на РБългария, в изпълнение на измененията на Закона за пътищата (влезли в сила от 01.02.2017 г.); - Постигане на реципрочност на влизащите и излизащи автомобили при екстремални условия или извънредни ситуации.

Двете страни са се споразумели да обсъдят допълнително направените предложения, да експериментират тяхното действие, като процеса се финализира в края на седмицата с подписването на двустранен протокол.

Подчертана е била необходимостта от предприемане на законодателни промени за въвеждане на електронна винетна система и възможност за закупуване на винетки по електронен път и чрез SMS, както и създаване на технически възможности за контрол.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама