Библиотеката в Разград представя изложбата "Портрет имаш, жена нямаш"

15:53, 14 фев 17 25 395 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев” в Разград представя изложбата "Портрет имаш, жена нямаш". Експозицията е на Историческия музей в Попово и се показва за първи път, съобщи говорителят на културната институция Димитър Петров.

Той обясни, че в първоначалния тласък на идеята за създаване на такава изложба стои една снимка, която провокира цяла тема за българската емиграция от края на 19 и началото на 20 век. За българската емиграция може да се говори много. Предстои да бъде изследвана още от специалисти. В края на 19 век българите тръгват на гурбет, сиреч да работят най-вече градинарство в Румъния, Унгария, Чехия и Русия, с което се прочуват по цял свят. По-късна емиграция е след 1903 г., след въстанията на българския народ за национално обединение и най-вече Илинденско-Преображенското въстание. Има още една солидна емиграция след 1915 г. и 1922 г. Българи емигранти се заселват в САЩ –Америка, Южна Америка – най-вече в Аржентина, в Австралия и на други места по света.

 Всички снимки и документи от фонда на поповския музей са събрани върху 15 табла, а върху още три са публикувани сравнителни данни за българската диаспора по света днес.

Изложбата ще остане до края на месеца във фоайето на библиотеката, където ще може да бъде видяна от много потребители, гости и общественици, посещаващи културно-информационния център.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама