Поредният шеф на "Тошиба" подаде оставка, акциите й загубиха 9% за ден

16:19, 14 фев 17 / Свят 25 228 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Председателят на борда на директорите на японската компания "Тошиба" (Toshiba) Шигенори Шига подаде оставка, часове след като конгломератът разкри детайли за загуба от няколко милиарда долара, съобщава БиБиСи, цитирана от Дневник.

Компанията забави представянето на финансовите си резултати, след което обяви, че ще бъде на загуба от 3.4 млрд. долара за финансовата година, приключваща на 17 март. На компанията се налага да отпише 6.3 млрд. долара заради ядрения си бизнес в САЩ. Това накара анализатори да предупредят, че бъдещето на компанията е в риск. Очаквано след това развитие на ситуацията акциите на компанията се сринаха с 9% за ден, което е загуба на половината от стойността им спрямо декември, когато за пръв път бяха дадени индикации за продължаващи проблеми в компанията.

Загубите са свързани със сделка, направена от филиала на компанията в САЩ - "Уестингхаус електрик" (Westinghouse Electric), която купи ядрения и строителен бизнес на Chicago Bridge & Iron през 2015 г. Сега става известно, че придобитите активи струват по-малко отколкото първоначалната оценка и освен това има спорове за дължимата все сума по сделката.

Вече е обявено и че компанията смята да продаде част от печелившия си бизнес с чипове, за да набере средства. Тя е вторият по големина производител на чипове в света след Samsung.

Компанията все още се бори за възстановяване след като през 2015 г. печалбата й се оказа преувеличена за седем години назад и това накара тогавашният изпълнителен директор да подаде оставка.

Всичко това може постави под въпрос ядрения бизнес на "Гошиба" и по-конкретно плановете за изграждането на нова атомна централа в Кумбрия, Великобритания.

Компанията притежава 60% в NuGen, джойнт венчър с френската Engie, който има договор да изгради централата. Предварителните изчисления са, че тя би задоволила 7% от енергийните нужди на Великобритания. От NuGen обаче заявяват, че засега този проект остава на дневен ред.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама