Руски инвеститори се интересуват от варненското пристанище

18:10, 14 фев 17 25 374 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Наши инвеститори проявяват интерес към  варненското пристанище. Вие знаете, че напоследък то работи на печалба поради това, че има бизнес проекти и контакти с Русия. Това е свързано и с тръбите за Южен поток, които се пазят в порта. Проектът сигурно ще бъде реализиран. Частично тръбите бяха изнесени, но след това се реши, че това е една хубава дестинация, и част от тях останаха.“

Това заяви търговският представител на Руската федерация у нас Игор Илингин по време на българо-руски бизнес форум, чийто домакин бе кметът на Варна Иван Портних. По темата „Южен поток“ той допълни: „Ще кажа това, което каза президентът Путин - че са необходими железобетонни гаранции за проекта. Според мен той може да продължи. „Турски поток“ е подписан, но той е за две тръби, а Южен поток бе проектиран за четири тръби, но принципно – да, може да продължи при наличието на гаранции“.

В рамките на форума бе представен проект за създаване на Зона за иновации и развитие – Варна. В нея се включват Варна, Аксаково, Белослав и Девня, но има възможност за присъединяване и на други общини. Амбицията ни е да развием заедно възможностите за инвестиции, като съчетаваме различните предимства на общините – свободни терени, логистика, включително използване на пристанищните мощности около езерото, работна ръка“, обясни кметът Иван Портних. Той даде пример с Варна и Девня, които през 2015 г. заедно са формирали 86,5% от общия обем на преките чуждестранни инвестиции в района. Очакваните резултати от създаването на зоната са привличане на инвеститори и цялостно обслужване на бизнеса, откриване на нови работни места.

По данни на НСИ за 2015 г. областта е втора в страната – веднага след София, по преки чуждестранни инвестиции. Тази година морската столица е с рекорден бюджет от над 270 млн. лв. при запазена данъчна тежест и липса на нови дългове, посочи още Портних. По думите му индиректни показатели, които доказват развитието на града днес, са активните инвестиции на нискотарифни авиокомпании, които осигуряват връзки с нови дестинации, развитието на строителния сектор, ниското ниво на безработица – около 4%, силният туристически сезон.

„България е прекрасно място за развитие както на културните, така и на бизнес контактите. Това е една страна, която е традиционно отворена към Русия и е заинтересована към развитието на икономическите отношения между нашите две страни. Тук живеят хиляди руски граждани, а през последните години съществено нарасна броят на собственици на имоти“, каза генералният консул на Русия във Варна Сергей Лукьянчук.

Като пример за голяма руска инвестиция Игор Илингин посочи Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“. Той припомни, че Варна традиционно заема едно от първите места сред градовете, в които руски граждани купуват имоти, продължава и строителството с руски капитали в курортите, а в рамките на междуправителствената комисия е постигната договореност тази година полетите до летище Варна да бъдат удвоени.

По думите му руски компании са доволни от качеството и сроковете на кораборемонта във Варна, има интерес и към строителството на нови кораби.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама