Зарязаха лозите в Несебър и Камено, французи опитаха виното в Поморие (снимки)

19:34, 14 фев 17 25 359 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Бургаска област подобаващо беше отбелязан 14 февруари – Денят на лозаря.

Вино и любов, песни и танци имаше в различни населени места в община Несебър. Празничните прояви започнаха с ритуал по зарязване на лозите край Тънково, където председателят на Земеделска кооперация „Несебър“ Стайко Гургов, сподели, че това се случва вече 25 години подред и подчерта, че миналата година е била благодатна за тях. „Получихме сравнително добри добиви от реколтата, също и от гроздето, като качество и количество, и сме доволни“, заяви той. 



Около двадесетина местни ентусиасти, сред които и една дама, се включиха в конкурса за най-добро бяло и червено вино в село Гюльовца. Най-хубавото бяло вино бе успял да направи Божидар Войнов, който за първи път участва в надпреварата. Сред майсторите на червеното вино с първо място бе отличен Петър Жеков, който бе коронясан и за Цар на виното. За доброто настроение на празника се погрижиха народната певица Жечка Сланинкова  и самодейните състави от местните читалища в Оризаре и Гюльовца.



Паралелно със събитията в селата, в Несебър бе пресъздаден ритуалът по зарязване на лозята по случай празника Трифон Зарезан в Демонстрационния център на занаятите в новата част на града. Пак там се състоя и празничен концерт с участието на ФФ „Българка“ и Група за градски песни „Блян“ към читалище „Яна Лъскова“, както и на Мъжка фолклорна група към СУ „Любен Каравелов“ - Несебър. И като на празник, от Сдружението на занаятчиите и творците в община Несебър почерпиха присъстващите с по чаша червено вино.



Шумно и весело Обзор отбеляза празника на винарите и лозарите Трифон Зарезан. Жители и гости на града се отправиха към лозовите масиви на Атанас Атанасов, за да изпълнят традиционния ритуал. Автентичната, ръчно изработена от Янчо Янев каруца, участвала в няколко изложения в България и чужбина, бе специална атракция на шествието. Царят на лозята, окичен с венец от лозови пръчки, изпълни ритуала „зарязване на лоза”. Самият Св. Трифон предвести богата реколта и хубаво руйно вино през следващата стопанска година. Ритуално зарязване на лозите извършиха всички присъстващи на празника, а стопанинът на лозето почерпи всички с домашно червено вино.



По-късно бяха обявени победителите от конкурса за най-добро домашно вино от реколта 2016 в Обзор. Тази година Стоян Георгиев грабна второ място в категорията за бели вина и зае трето място в категориите за червено вино и розе. В категория червено вино първото място бе отредено за Димитър Белчинов. Апостол Добрев се отличи с превъзходно бяло вино, а Илиян Павлов – с  най-доброто розе. След тях на втора позиция се наредиха Антон Георгиев и Балю Стоянов.



Денят на лозаря в община Поморие започна с молебен за плодородие и символично зарязване на лозовите вейки в един от масивите, близо до село Каменар. Към обичаите за празника с интерес се присъединиха гостите от френския град Олонзак, които са на посещение в региона. Делегатите имаха възможността да дегустират качествените местни вина. „Хилядолетните традиции, свързани с лозарството и винарството, са неразделна част от историята на вашия край”, впечатлен бе кметът на Олонзак Маркоир Жерард.



С много настроение, танци и песни премина честването на Трифон Зарезан в Камено. С пъстра каручка най-старите мъже и актьорът Стоян Памуков преминаха през целия град и извършиха резитбата на лозята.



Местната Община за първи път организира и Фестивал на виното, както и конкурс за най-добро домашно вино. Първото място си поделиха Радослав Иванов и Слави Начев, съответно със сортовете димят и мерло. Втора награда взе Йордан Кабаков, а третата се падна на Митко Янов.



Юни Блан и Памид са най-предпочитаните сортове грозде, които се отглеждат в Камено. Най-големите засети трайни насаждения се намират в Трояново – 2600 дка, в Камено се отглеждат 200 дка, а в с. Ливада -150 дка. Предпочитаните бели вина сред каменци са юни блан, димят, совиньон блан, мискет, а сред червените памид, мавруд, мерло и каберне совиньон.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама