И девненци зарязаха лозята

20:49, 14 фев 17 25 319 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Самодейци от четири читалища на територията на община Девня отбелязаха народния празник Трифон Зарезан. С песни, хора, зарязване на лозята и конкурс за най-добро домашно вино – така премина Денят на лозаря в различни селища на индустриалната община.

Самодейни състави при НЧ „Просвета“ изнесоха богата фолклорна програма на площада в квартал „Девня 1“. Те се помолиха на Слънцето за хубаво време и берекет, за да напълнят бъчвите наесен с руйно вино. В традиционния обред по зарязването на лозите там се включиха заместник-кметът на Община Девня Донка Йорданова и председателят на Общинския съвет Владимир Ненков. На празника имаше и много юноши от фолклорните групи при читалището, което е гаранция, че народните традиции в Девня няма да бъдат забравени.

Двамата представители на местната власт бяха извозени ритуално с каручка под асмата на гостоприемен дом в квартал „Река Девня“, където също бе изпълнен обред по зарязване. Преди това самодейци от НЧ „Отец Паисий“ изнесоха кратка празнична програма, която се отличаваше с вдъхновяващи песенни и танцови изпълнения.

Докаран в традиционна носия и с бъклица в ръка, председателят на читалището в село Кипра посрещна всички желаещи да се включат в народната веселба. Самодейна група изпълни хумористични песни, свързани с празника Трифон Зарезан. Мало и голямо изви дълго хоро в салона на читалището, а гостите имаха възможността да участват в празнична томбола, на която бяха раздадени различни. Първенци в традиционния конкурс за най-добро вино в селото станаха Георги Гагов (за червено вино) и Христо Иванов (за бяло вино). Кипренецът Николай Колев пък за поредна година бе коронясан с титлата „Цар на лозята“.

Конкурс за най-добро домашно вино се проведе и в село Падина, където конкуренцията бе малко по-голяма от тази в Кипра. Празненството се състоя в Младежкия клуб, а кметът на Падина Ивелина Йоргакиева награди победителите. Първото място местното дегустационно жури отреди за Йордан Михалев, втори се нареди общинският съветник Мартин Иванов, а в почетната тройка тази година попадна и жена – Величка Симеонова, която „скри шапката“ на всички участници.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама