Природен парк "Русенски Лом" отчете дейността си за 2016 г.

12:57, 15 фев 17 25 378 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На пресконференция днес директорът на  Дирекция природен парк "Русенски Лом" инж. Цонка Христова представи дейността на парка през изминалата 2016 г. 

Дейностите на специалистите са обхващали 6 направления, които са реализирани въпреки скромните ресурси, с които парка разполага. Сред тях са:

Опазване, възстановяване и подпомагане на биологичното разнообразие. Тук са включени подхранване на мършоядните птици, и особено на ново семейство лешояди и малките им; обезопасяване на електропреносните стълбове и поставяне на протектори за птици; активна работа по това направление с енергийния оператор "Енерго-Про", както и с населението в региона.

Мониторинг на биотични и абиотични компоненти на околната среда - дейност, която се извършва непрекъснато. Тук се включва наблюдението и описването на застрашени птици, животни и растения, като през изминалата година са открити находища на редки растения и популация на лалугери. 

Изграждане и поддържане на парковата инфраструктура - дейност, реализирана почти изцяло от доброволци. Инж. Христова коментира, че се работи усилено с много учебни заведения, включително и с Русенския университет, и паркът получава неоценима помощ от всички доброволци от различни еко-клубове и спортни дружества. 

Развитие на еко туризма - основно спомагателна дейност при реализацията на различни туристически инициативи. Особен интерес през изминалата година е отчетен към туристическото изложение "Уикенд туризъм".

Екологично образование и връзки с обществеността - интензивна работа с множество основни и средни училища, в които има сформирани екологични клубове. Основно се работи с МГ "Баба Тонка", СОУЕЕ "Св. Константин-Кирил Философ" и ПГСАГ "Пеньо Пенев". 

Осигуряване на устойчиво планиране на дейностите в териториите от мрежата "Натура 2000". 

Експертите от парка продължават работа и по 4-годишен европейски проект, който има за цел подобри запазването на рибни популации и миграционните им пътища, като обсегът на действие е предимно край с. Басарбово, където предстои да бъде изградено речно отклонение. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама