1 000 евакуирани заради пожар в новозеландски град

10:22, 16 фев 17 / Свят 25 260 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Стотици пожарникари и десетки самолети участват в гасенето на огромен пожар, застрашаващ третия по големина новозеландски град – Крайстчърч, където беше обявено извънредно положение, предаде Ройтерс.

Пожарът се разрасна бързо през нощта и обхвана над 1800 хектара.

Повече от 1000 души са евакуирани заради приближаващата стихия, а 11 къщи изгоряха.. В района е обявено извънредно положение. 

В усилията на пожарникарите и военните за гасене на огъня се включи екипажът на кораб на американската брегова охрана, хвърлил котва в близкото пристанище Литълтън.

"Евакуацията на повече от 450 жилища в Порт Хил и други предградия е била подпомогната от полиция и военни", съобщи кметът на Крайстчърч Лиан Диел иТя оцени ситуацията като много сериозна.

Борбата с огъня се води от 300 пожарникари с помощта на 13 хеликоптера и три самолета. Във вторник един от хеликоптерите се разби, а пилотът му загина. Крайстчърч е третият по големина град в Нова Зеландия – в него живеят около 390 000 души, съобщава bTV.

Премиерът Бил Инглиш отмени всички ангажименти и пристигна спешно в Крайстчърч.

Гасенето може да отнеме цяла седмица, посочи той.

По думите му причината за пожара все още не е известна, но огънят е пламнал едновременно на две места, поради което има известни подозрения, добави той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама