18-годишна присъда получи избягал затворник за отвличане и стрелба по полицаи

12:36, 16 фев 17 25 317 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
18 години затвор получи 41-годишния Димитър Братанов, известен с прякора Кокала, от  Силистренския окръжен съд. Той бе осъден за три престъпления, извършени след бягство от затвора, съобщи пресцентърът на Апелативна прокуратура - Варна.

Кокала бе предаден на съд с три обвинения от Окръжната прокуратура в Силистра - за отвличане на таксиметров шофьор, опит за убийство на четири лица от състава на МВР, извършено по начин и със средства, опасни за живота на мнозина, и незаконнодържане на огнестрелни оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия в голямо количество. И трите престъпления Братанов  извършил след бягство от варненския затвор на 31 май 2016 г., където бил преместен от затвора в Белене на по-лек режим на изтърпяване на поредна ефективна присъда, а стрелбата срещу полицаите – по време на операция за задържането му.

След бягството от затвора Братанов пристигнал в Силистра. Укривал се в необитаемо бунгало извън града. Намеренията му били да се срещне с трима познати, за които смятал, че са го измамили при продажбата на жилището му, като му платили по-малко пари, отколкото очаквал. За да раздаде собственото си правосъдие, той се снабдил с „Макаров“, револвер, взривни вещества и боеприпаси. Знаел, че го търсят заради бягството, и се преоблякъл като жена.

На 29 юни 2016 г. с рокля, перука, шапка с периферия и въоръжен  посетил офиса на тримата свидетели, които продали жилището му. Поискал среща с единия от тях. Тръгнал към дома му, когато бил засечен от два полицейски автомобила. В процеса на преследването той няколко пъти произвел изстрели срещу полицейските служители. На кръстовище в Силистра се качил в такси и насочил оръжието към шофьора. Разпоредил му да кара към село Айдемир. Таксито било засечено от полицейски автомобил, който препречил пътя му. Братанов заповядал на шофьора на спре, излязъл от колата и избягал. Полицейските служители му заповядали да спре и да хвърли оръжието, но опасният рецидивист произвел изстрел срещу тях. Когато разбрал, че не може да се измъкне от полицейската блокада, Братанов се освободил от пистолета и револвера и се предал.

Осъденият на 18 години лишаване от свобода мъж е с богато криминално минало. Осъждан десет пъти и е един от извършителите на бомбения атентат срещу бивш окръжен прокурор на Силистра.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама