Съдът в Бургас спря производство по дело за опит за убийство срещу издирван от Интерпол подсъдим

12:44, 16 фев 17 25 359 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бургаският окръжен съд заседава по делото за опит за убийство на Пламен Младенов, подсъдим по което е Даниел Пешев, който не се яви на днешното заседание. Съдебният състав уточни, че по постъпили по делото данни, през октомври 2016 г. Пешев е подал документи за издаването му на нов паспорт в българското посолство в Копенхаген. Въпреки издадената от Прокуратурата Европейска заповед за арест подсъдимият все още се издирва и не е задържан.

Окръжният съд на Бургас счете, че продължаването на делото в отсъствието на подсъдимия ще затрудни разкриването на обективната истина, още повече че по делото има информация за неговото пребиваване в Кралство Дания. Поради това съдът спря производството по делото срещу Пешев.

Случаят е още от 30 август 2005 г., когато Даниел Пешев направил опит умишлено да умъртви  Пламен Младенов, нанасяйки му с нож седем прободни рани, като деянието извършил по особено мъчителен начин за убития и с особена жестокост, предумишлено и по хулигански подбуди. Намушканият е спасен единствено заради оказването на своевременна и квалифицирана медицинска помощ, предотвратила смъртния изход.

На 31 май 2016 г. Окръжният съд на Бургас призна за виновен Даниел Пешев в извършване на престъплението, в което е обвинен, и го осъди на шест години „лишаване от свобода“, което да изтърпи при първоначален строг режим. Според съдебното решение подсъдимият трябваше да заплати сумата от 35 000 лв. като обезщетение за причинени неимуществени вреди на частния обвинител и граждански ищец Пламен Младенов. Постановената присъда беше обжалвана от частния обвинител и от защитника на подсъдимия, който е в неизвестност от 2005 г.

Бургаският апелативен съд отмени присъдата на Даниел Пешев и върна делото за ново разглеждане от друг съдебен състав на окръжния съд в града. Според въззивната инстанция по време на съдебната фаза на първа инстанция са допуснати съществени нарушения, които ограничават процесуалните права на всички страни в наказателното производство, а липсата на надлежни мотиви правят невъзможно да се провери правилността на атакувания съдебен акт.

През 2016 г. Бургаският окръжен съд оправдава подсъдимия Даниел Пешев по точката, че деянието е извършено по хулигански подбуди. Срещу тази част от съдебния акт не е подаден въззивен протест или жалба и той е влязъл в сила.

Настоящето определение на Окръжния съд подлежи на протест пред Бургаския апелативен съд.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама