„Камчия“ кани деца на „космическа“ експедиция

13:17, 16 фев 17 25 355 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Санаторно-оздравителният комплекс „Камчия“ кани деца от България и чужбина за международната пролетна лагерна космическа смяна „Интеркосмос – днес!“. В продължение на 7 дни през великденската ваканция в началото на април участниците в звездната смяна ще се докоснат до тайните на Вселената, ще видят нови светове през илюминаторите на космическия кораб „Союз ТМА“, ще разгадаят астрономически загадки, ще изучават небесните карти, ще работят с един от най-модерните телескопи в България, ще участват в спортни приключения на Земята, сами ще майсторят летателни апарати и ще се влюбят в отколешното желание на човека да полети.

Програмата ще води лично един от тримата българи, преминали пълния курс за обучение на космонавти – Красимир Стоянов, ръководител на Авиокосмическия център в „Камчия“. Още с пристигането си участниците в „Интеркосмос – днес!“ ще бъдат разпределени в космически екипажи. В Музея на авиацията и космонавтиката децата ще научат историята на човешките мечти и постижения в космоса – от легендите за Икар и българския Майстор Манол, през първите изкуствени спътници и космически пасажери – кучетата Белка, Стрелка и Лайка, до героизма на Юрий Гагарин. Децата ще научат историята на пилотираните полети, как става подборът на космонавти, през какви изследвания и подготовка преминават кандидатите, ще чуят истории, които ще запомнят за цял живот. Те ще разберат много и за изключителните умения, които притежават космонавтите – енциклопедични знания, бърз и комбинативен ум, здраве, сила, мъжество, хладнокръвие.

Едно от най-интересните преживявания ще бъде практическото скачване с Международната космическа станция. В „Камчия“ се намира уникалният за България и един от четирите в Европа аналог на спускаемия космически апарат „Союз – ТМА“. Това е учебно копие – тренажор на космическата капсула, с която космонавтите излитат и се приземяват. По време на обучението всеки от детските екипажи ще избере своя позивна за връзка със Земята. В началото децата ще стиковат космическия кораб с Международната космическа станция в автоматичен режим, а през следващите дни ще упражняват сближаване и скачване в ръчен режим. В края на смяната ще се проведе практическо състезание между екипажите, като тези, които покажат най-добри резултати, ще получат награди.

В учебната обсерватория, която е разположена на специална обезопасена покривна площадка, децата ще направят и вечерни наблюдения на астрономически явления и обекти с телескопа, който е с диаметър на огледалото 35,5 см. Следобедите са предназначени за творчество и за мастърклас по авиомоделизъм – ще се изработват малки летателни апарати и хвърчила.

Младите космонавти на „Камчия“ ще коментират и мира в космоса, приятелството между космонавтите от всички страни по света, което ражда нови човешки открития и постижения. Те ще поставят началото на смяна – млади надежди, наречена „Интеркосмос – днес!“, по подобие на космическата програма „Интеркосмос“, обединила преди повече от 50 години учени и космонавти от цяла Европа.

Ежедневните спортни тренировки на бъдещите космонавти ще преминават в басейна и в модерните спортни и фитнес зали на комплекса. По време на лагерната смяна децата ще бъдат настанени в комплекс „Черноморски“ – проектиран и построен специално за детски отдих с инвестиция на правителството на Москва. Предвидено е петкратно хранене по меню, разработено от детски диетолози, утвърдено и съобразено с нормите за детско хранене. Заедно с богатата програма на смяната, малките гости ще имат възможност да посетят Славянския център, Музея на уникалните кристали в комплекса, да играят боулинг и да се разходят с лодка по река Камчия. А там – освен красотата на устието и морето, ще видят разцъфтяло известното с лечебните си качества блатно кокиче, което расте по бреговете на природния резерват „Камчия“, под закрилата на ЮНЕСКО.

На лагерен огън всички участници в смяна ще получат сертификати за участие в начален курс „Млад космонавт“. Осигурени са денонощно медицинско обслужване и охрана на територията на СОК „Камчия“.

Лагерната смяна е с продължителност 7 дни и е съобразена с ваканционния и празничния календар.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама