НПО алармира: Стената на язовир "Бели Искър" се руши, заплашва ни апокалипсис

13:28, 16 фев 17 25 530 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Не повече от 3-4% може да се увеличи цената на водата за софиянци, заяви инж. Ганчо Хитров от Националния комитет за подобряване водоснабдяването на България /НКПВБ/.

Според Хитров повишение от 1 стотинка носи на "Софийска вода" близо 1 млн лева допълнителни приходи. "18-те процента, които концесионерът иска сега, са 32 стотинки увеличение, тоест 32 млн. лева допълнителен приход. От тази сума само 40% са разходи, а останалите 60% - печалба", уточни Хитров. 

Според него увеличение на цената на водата за София е оправдано само ако "Софийска вода" включи в бизнес плана си за тази година спешен ремонт на стената на аз. Бели Искър. "Тогава би могло през септември - октомври да има нова корекция", смята експертът.

"Готови сме да бъдем изслушвани от енергийния регулатор и да дадем данни защо не трябва да се коригира в такава висока степен цената на водата. Съгласни сме на няколко стотинки, за да се наберат средства за капиталови инвестиции за ремонт на стената на аз. Бели искър", настояват от НКПВБ и припомнят, че до края на концесията има едва няколко годни - до 2025 г. 

От органзиацията настоват Столична община и фирма "Veolia" да обявят до 30 април  т.г. конкурс за избор на изпълнител за строителство на стената още това лято. 

"Разходите за ремонта ще се поделят между общината и концесионера. СО има 21, 11% дял, тоест тя ще заплати една трета от ремонта, а останалото - "Софийска вода", заяви Хитров и предупреди, че стената може всеки момент да подаде и да станем свидетели на апокалипсис.

От организацията настояват, че е необходим нов проект за ремонт на язовирната стена, още повече че експертиза от  2014 г. отново доказaла това.

"Софийска вода" умишлено бави ремонта, а местните хора живеят в страх за живота и имуществото си. Обемът на язовира е такъв, че за секунци 55 500 куб. м вода ще изтекат от него. Това може да се сравни с  оттока на 10 реки Дунав. 24-метрова вълна ще помете не смо ВЕЦ-вете по пътя си. От село Бели Искър няма да остане нищо, а в големия язовир "Искър" ще настъпи екокатастрофа", предупреди Хитров. и допълни, че за този проблем се знае още от времето, когато столичен кмет бил Бойко Борисов, но той само поел ангажименти, без да ги изпълни.

За проблема с язовирната стена знае и главният пркурор Сотир Цацаров, който е изпратил писмо до премиера и до министрите на околната среда, на МРРБ и МВР с разпореждане да се осигури безопасната й експлоатация.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама