Кампания за профилактика на рака на маточната шийка се организира в Разград

15:04, 16 фев 17 25 411 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кампания за профилактика на рака на маточната шийка се организира в Разград. Инициатор на проявата е Федерацията на жените, съобщи председателят на неправителствената организация Любка Стоянова.

  Записванията ще се правят от 20 февруари до 20 март в казино Синема /до бар Сохо/, а самите профилактични прегледи ще се проведат от 20 март до 28 март, в кабинет №37 на Медицински център „Здраве”. При наличие на злокачествени заболявания, жените се насочват за лечение в специализирани болници с онкодиспансери, каквито има в Русе, Варна, Шумен, Бургас и Пловдив.

 И тази година фирмите „Млин”, „Дружба” и „Ками” ще осигурят безплатни прегледи на своите работнички и служителки, очаква се в кампанията да се включат и други предприятия.  Цената е 15 лв. за прегледа и хистологичното изследване.

 

 Профилактичните прегледи с цитонамазка ще извършва д-р Радка Стоянова от Медицински център „Здраве”, а хистологичното изследване – д-р Искрен Калчев.

 По думите на д-р Стоянова е много важно на преглед  да ходят редовно не само дамите в репродуктивна възраст, а и за тези, които са в менопауза. Все пак най-засегнати от рака на маточната шийка са жените между 35 и 50 години, но заболяването все повече се „подмладява”, коментира д–р Стоянова.

 

Тя посочи, че миналата година в кампанията са се включило около 108 жени, като при 10% от тях са били открити различни заболявания. Всяка година се откриват до три жени със злокачествени образувания, както и много миоми, кисти и др. 

Д-р Стоянова заяви, че профилактиката е изключително важна, тъй като 1200 жени у нас годишно се разболяват от рак на маточната шийка и е много важно заболяването да бъде открито в ранните стадии, когато все още е лечимо и не се налагат тежки операции, лъче и химиотерапия. 

Любка Стояно съобщи още, че в навечерието на 8 март Федерацията на жените в Разград организира благотворителен концерт под надслов „С любов към жените”. Той ще се състои на 6 март от 18 ч. в стария театър, с участието на над 200 деца от различни състави.

  Цената на билетчето е 2 лв. Със събраните средства ще бъдат подпомогнати 36 лежащо болни жени от Разград. Всяка от тях ще получи на 8 март пакет с хранителни продукти на стойност 25 лева.  На 7 март пък ще се състои традиционния осмомартенски бал на жените. Кувертът е 15 лв., а мястото – в стола на ОП „Ученическо и столово хранене”. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама