Ученици от Езикова гимназия гостуваха в Районния съд в Добрич

16:13, 16 фев 17 25 366 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Десетокласници от Езикова гимназия „Гео Милев“ посетиха Районен съд - Добрич, където се запознаха с основните съдебни процедури с участието на деца. Лекцията пред гимназистите изнесе Албена Колева, съдия от гражданската колегия на Районния съд. Тя обясни пред учениците разликите между гражданските и наказателни дела, правата на децата в двата вида производства и даде информация за органите, които могат да им предложат подкрепа и защита. Младежите научиха още къде застават страните по делото  в съдебната зала при граждански и наказателни дела и какви са правилата за явяване пред съда на малолетни и непълнолетни.

По време на визитата си в Районния съд гимназистите получиха възможност да влязат в ролите на съдия, ищец и ответник по гражданско дело за издръжка на дете след развод на родителите.

Учениците проявиха интерес и към информацията, че непълнолетните могат да сключват брак само след разрешение от Районния съд, който трябва да прецени дали са налице важни причини, които налагат това. Младежите се интересуваха и от съдебните процедури, по които се прави отказ от бащинство.

В залата бяха поставени и много други въпроси, като например как се защитават правата на деца, станали жертви на насилие и каква е процедурата за извеждането им от биологичните семейства. В отговор съдия Колева подчерта, че всеки непълнолетен има право на адвокат и да бъде разпитан пред психолог. Тя допълни, че скоро в Съдебната палата на Добрич ще бъде обособена т. н. „синя стая“ - специализирано помещение за щадящо изслушване на деца пред съда. Целта е да се избегне допълнителният стрес за деца-жертви на насилие или свидетели на престъпление, както и при изслушването на деца в граждански спорове за родителски права.

Посещението на гимназистите в Районен съд - Добрич беше организирано в  рамките на образователната програма „Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”, в  която тази година участват 4 добрички училища - ПМГ "Иван Вазов", ЕГ "Гео Милев",  СУ "Климент Охридски" и ФСГ "Васил Левски". Районен съд - Добрич се включва в програмата за втора поредна година. Досега в образователната инициатива са обхванати повече от 200  ученици.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама