Над 70 сигнала за умишлено наранени бездомни животни в Добрич

16:59, 16 фев 17 25 410 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Зачестяват сигналите от граждани за прибиране и лечение на болни и умишлено наранени бездомни животни - както кучета, така и котки, алармират от Общинския приют за безстопанствени животни в Добрич. Приети и обработени са 70  сигнала и жалби на граждани, като са предприети необходимите мерки за залавяне на  животните.

През миналата година е наблюдавана и друга тревожна тенденция. Живеещите в селата около Добрич изоставят животните си на територията на града. През миналата година екипът на общинския приют е залавял предимно такива животни. Те са залавят, обработват се и се пускат на територията на община Добрич, като по този начин се увеличава популацията на безстопанствени животни, вместо тя постепенно да намалява.Този проблем възниква поради неизпълняващите се програми на съседните общини и липсата на адекватни мерки от тяхна страна, посочват от ОПБЖ.

Оттам отчитат, че през 2016 г. са заловени и настанени в приюта 401 безстопанствени животни. Обезпаразитени за ектопаразити и ендопаразити  са 397 кучета, а ваксинирани за бяс са 330. Кастрирани са 312 четириноги, маркирани са 283, а с поставени микрочипове са 35.

Граждани са осиновили 34 кучета, а друго е под надзор на граждани. Върнати по местообитаванията са 275 кучета.

Основната дейност на приюта е работа като кастрационен център с цел ограничаване на раждаемостта, стопиране увеличаването на популацията и постепенното и намаляване в следващите години. С предприетите мерки за кастрация в ОПБЖ през отчетния период е предотвратено раждането на над 2000 броя нови животни.

Общински приют за безстопанствени животни работи и изпълнява общинската програма шеста година. За този период по голяма част от популацията на територията на Общината  е обхваната- кастрирана, обезпаразитена, ваксинирана и маркирана.

Важна част от работата на приюта са дейностите по обезпаразитяване на животните срещу ендопаразити и ектопаразити, ваксинацията против бяс. Тези дейности намаляват и предотвратяват разпространението на опасни за живота и здравето на хората заболявания.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама