Правнучката на Гарибалди планира посещение във Варна

17:10, 16 фев 17 25 310 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Правнучката на Джузепе Гарибалди планира посещение във Варна. Това стана ясно по време на среща между кмета Иван Портних и почетния консул на Италия във Варна Антонио Таркуинио. Заедно с потомката на революционера в морската столица ще пристигне и богата колекция от негови лични вещи, които ще бъдат подредени във временна музейна експозиция. На разговорите присъстваха Пейчо Пейчев - зам.-кмет на общината, Марияна Димитрова - уредник на Музея на Възраждането във Варна, и Димитър Стойнов - съветник към италианското почетно консулство. 

"Варна е специален град, когато става дума за историята и паметта на Джузепе Гарибалди, поради факта, че тук е погребан Капитан Петко войвода, верен негов съратник", каза по време на срещата Антонио Таркуинио. Той допълни, че в момента се правят последни уточнения за конкретното време на визитата, но най-вероятно тя ще е през пролетта. Кметът Иван Портних сподели, че паметта на Капитан Петко войвода се почита ежегодно с активната подкрепа на Тракийското дружество във Варна.

По време на разговорите бяха обсъдени и възможностите за задълбочаване на двустранния културен обмен между Варна и различни градове в Италия, осъществен с подкрепата на общината, почетното консулство и Италианския културен институт. "За нас ще бъде чест да дадем сцена на италианското изкуство и в частност на младите автори в контекста на титлата "Европейска младежка столица", каза кметът Иван Портних. Допълнителен стимул за реализиране на тези контакти е новата целогодишна директна авиовръзка между Варна и Милано. Почетният консул сподели, че през пролетта в града ще пристигне екип на италианската държавна телевизия Rai Uno, който ще заснеме филм за морската столица.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама