Посланикът на Беларус: Готови сме да откликнем на всяка съвместна бизнес инициатива

17:37, 16 фев 17 25 326 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Последната година беше плодотворна за активизирането и разширяването на отношенията между България и Беларус. Това каза в Плевен посланик Владимир Воронкович, който заедно със заместник-ръководителя на мисията Олег Белов беше на официално посещение в града.

Придружавани от проф. Тодор Трифонов - представител на Търговско-промишлената палата на Беларус у нас, те се срещнаха с кмета Георг Спартански.

"През юни 2016 год. за пръв път през последните осем години се проведе съвместно заседание за междуикономическо сътрудничество. За пръв път беше създадена и съвместна работна група в областта на селското стопанство. Успешна е дейността на работната група по туризъм, както и на смесената комисия по транспорт", заяви на срещата посланик Воронкович.

Той отбеляза, че всичко това е повод за оптимизъм и отправи покана към бизнеса в Плевен за участие в предстоящия през октомври в Минск икономически форум, изтъквайки, че извън тази проява беларуската дипломатическа мисия е готова да откликне на всяка съвместна бизнес инициатива и да съдейства за нейното осъществяване.

    На 26 март се навършват 25 години от установяването на дипломатически отношения между България и Беларус. По повод юбилея планираме редица съвместни инициативи с българското Министерство на външните работи, информира още посланикът на Беларус.  Той подчерта, че от 1 февруари страната му е въвела 5-дневно безвизово пребиваване за чужденци от 80 държави, в товачисло и България, като подготвя този срок да бъде удължен в рамките на две седмици.

 "Освен на междуправителствените отношения, отделяме сериозно внимание и на регионалното сътрудничество. В тази връзка сме удовлетворени от възобновяването на контактите между Плевен и Брест.

Двата града са с богата история, уникална природа, близки традиции, подчерта още Воронкович.

От своя страна Георг Спартански увери посланика на Беларус, че отношенията с побратимените на Плевен градове са важен приоритет в работата му и една от първите му цели като кмет е възстановяването на тези, които са останали в застой през последните години.

Кметът връчи на дипломата почетен плакет на община Плевен и му подари картина, изобразяваща камбанарията на най-стария плевенски храм „Св. Николай”, на художника Валентин Асенов.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама