Николич: Условията на ЕС пред Сърбия са: признаване на Косово и санкции срещу Русия

02:21, 22 фев 17 / Свят 25 264 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Това заяви по националната телевизия РТС президентът Томислав Николич. Той посочи, че по време на едно от последните си посещения Белград комисарят по разширяването на ЕС Йоханес Хан е поставил условията за евроинтеграция на Сърбия, предаде БГНЕС.

"В негово присъствие аз казах, че г-н Хан ми каза, че не можем да вървим напред, ако не подпишем обвързващо добросъседско споразумение с Косово и Метохия, което, по мое мнение, е признаване на независимост на Косово. Той също така каза, че без обща външна политика ние не можем да станем член на Европейския съюз", припомни си Николич.

"След това бяха въведени санкции срещу Руската федерация, в която ние не се включихме, и трябва да се включим, ако сме членове на ЕС. За тези две условия аз съобщих първи. Мнозина в Сърбия оспорват, че никога не са чували за това, но това са условията, които ще чуете утре", каза държавният глава.

Николич уточни, че засега тези изисквания не са официална позиция на ЕС, но че ги "предвещават парламентите на много страни, които ще трябва да одобрят нашето влизане в ЕС, включително германският парламент, който ще има решаваща роля".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама