Само 5 основни училища у нас са поискали да се преобразуват в обединени

08:02, 22 фев 17 25 439 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Едва 5 от всички 1257 основни училища у нас са поискали да се преобразуват в нов вид школа - обединени от 1-ви до 10-и клас. Три от учебните заведения са от Добричка област, едно е от Перник, а друго - от Силистренско. Това показва статистиката на просветното министерство към началото на февруари т.г. за процеса на преобразуване на училищната мрежа, наложен по силата на новия училищен закон, съобщава segabg.com.

Според него основните училища у нас, които предлагат обучение от 1-ви до 8-и клас, трябва да решат или да съкратят един клас и да станат до 7-и клас (тъй като основно образование вече се завършва в седми клас, а не в осми), или да се превърнат в обединени - от 1-и до 10-и клас. Крайният срок за това е 31 май т.г., като решението за преобразуването трябва да се вземе от съответния общински съвет след анализ от регионалното управление по образованието. Идеята на новия тип школа е да задържат повече ученици в клас, но проблемът, особено в малките населени места, е, че те изискват наемане на още учители, по-голяма материална база и др.

Към момента в МОН, откъдето трябва да издадат заповедите за преобразуването на училищата, са постъпили само 5 предложения от кметове на общините, подкрепени с решения на съответните общински съвети и анализи на началниците на РУО. Три училища от добрички села са поискали да се превърнат от основни в обединени - ОУ "П. К. Яворов" от с. Стефаново, ОУ "Н. Й. Вапцаров" от с. Карапелит и ОУ "Добри Войников" от с. Победа. От МОН уточняват, че в община Добричка през 2016 г. са закрити 8 училища и учениците са насочени за обучение към посочените за преобразуване школа.

В момента експертната комисия в МОН разглежда постъпилите предложения. Оценяват се предвидените педагогически специалисти за първия гимназиален етап (8-10-и клас), броят на класните стаи, кабинетите, професионалните направления и специалности и др. До края на февруари комисията трябва да направи мотивирани предложения до министъра на образованието, който да издаде заповеди за преобразуване на училищата.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама