„Амнести интеренешънъл”: България търпи критики за мигрантите, ксенофобията и борбата с тероризма

09:21, 22 фев 17 / Политика 25 256 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Международната неправителствена организация за човешки права „Амнести интернешънъл” посочва в годишния си доклад, че правозащитни организации са изтъкнали високите равнища на ксенофобия и нетърпимост в България, насочени към групи, включващи бежанци, лица, търсещи убежище, и мигранти, които остават особено уязвими за насилие и тормоз.

Правителството не успя да се противопостави на климата на нетърпимост и някои държавни служители често използват език на дискриминация и ксенофобия, посочва „Амнести”. През април 2015 местни и международни медии излъчиха кадри за т.нар. „доброволни гранични патрули”, които обикалят и задържат иракски и афганистански мигранти, които се опитват да пресекат границата откъм Турция, преди да ги предадат на полицията.

Тези незаконни „граждански арести” първоначално бяха широко поощрявани от властите и някои слоеве на обществото. След оплакване на Българския хелзинкски комитет местната полиция арестува някои от нарушителите и МВР направи изявления, в които иска от гражданите да се въздържат от залавяне на бежанци, хора, търсещи убежище и мигранти.

„Амнести интернешънъл” изтъква още в годишния си доклад за България, че парламентът е приел през септември 2015 закон, забраняващ носенето на бурки на обществени места. По-рано същата година няколко областни града като Пазарджик забраниха носенето на бурки на обществени места.

„Амнести” посочва, че в България много малко жени покриват напълно лицето си, но забраната може да накърни правата на жените мюсюлманки от етнически турски или цигански произход.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама