"Визия за София" влиза за гласуване в Общинския съвет

12:01, 22 фев 17 25 550 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Насоките за дългосрочната визия за развитие на София и крайградските територии вече са оформени и ще бъдат част от дневния ред на Столичния общински съвет този четвъртък. 

Във вторник книжката "Визия за София" беше представена пред съветниците от комисията по инженерна архитектура от арх. Любомир Георгиев, който е част от екипа, работил по методиката. Екипът е сформиран от главния архитект на София Здравко Здравков и в него влизат още софтуерният специалист Ангел Георгиев, социологът Божидар Иванов, урбанистът Магдалена Кирчева и арх. Христо Харлов.

По думите на арх. Здравков, такъв документ не е изработван досега и той ще се превърне в задача за промяна на Общия устройствен план (ОУП) на София. Проектът "Визия за София" ще струва на общината 490 000 лева и ще продължи 19 месеца.  

Очаква се стартът му да бъде даден през март т .г.  Предстои създаването на екип от хора с опит в България и в чужбина в тази област. Според авторите на методиката, опитът на големи градове по света като Бостън, Копенхаген, Виена, Хелзинки показва, че по визията трябва да работи и общинска структура. За София това ще бъде Общинско предприятие "Софпроект - ОГП", което е разработило действащия ОУП на столицата.

Финалната визия за развитие на София трябва да е готова и одобрена от общинските съветници през септември 2018 г. 

На въпроса "Кои са най-големите предизвикателства пред развитието на София?", 2485 от анкетираните софиянци посочват екологичното състояние на града (въздух, отпадъци). За други 1936 жители на столичния град проблем са застрояването и териториалното разширение, а 1736 души посочват като сериозен проблем придвижването из града - инфраструктура, достъпност, превозни средства.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама