Ръст на активите, но само при чуждестранните инвестиционни фондове

12:50, 22 фев 17 25 328 Шрифт:
Автор: Тодор Беленски

Инвестиционните фондове в България управляват общо над 2.2 млрд. лв., показва статистиката на БНБ към края на миналата година. Сумата на тези активи е нараснала с 13% през 2016 г., което възлиза на близо 260 млн. лв.

Тенденцията към нарастване на активите обаче, важи само за чуждестранните дружества, опериращи у нас. Българските фондове са свили обема на управляваните от тях средства с 1% през изминалата година.За сметка на това, чуждестранните фондове са увеличили активите, привлечени от българи, с цели 23%. Като цяло нарастването на сумата на активите на всички инвестиционни фондове се забавя значително, след като през 2013 г. и 2014 г. те успяваха да привлекат средно по около 500 млн. лв. годишно.

Значителна част от средствата на българските инвестиционни фондове се съхранява в банков депозит, сочи статистиката. Към края на миналата година над 220 млн. лв., или близо 30% от всички средства на българските инвестиционни дружества се съхраняват в банковите трезори.

През предходните години управляваните по този начин средства са имали значително по-голям дял. За сравнение, към края на 2013 г. над 50% от всички активи на родните управляващи фондове са се държали на депозит в банка. Традиционно най-много пари в депозити държат българските дружества, които инвестират в облигации.

Най-значимата група, в която инвестират българските дружества, е купуването на акции – около 1/3 от активите им са насочени в тази посока. 80% от въпросните акции са български. Само 5% са американски и около 3.5% от тях са с произход страни от еврозоната.

През последната година инвестициите на българските управляващи дружества в акции, търгувани на БФБ - София са нараснали с 13%. Сумата на инвестираните в облигации средства се увеличава със 7% на годишна база, като близо 2/3 от тях са български. На последно място се нареждат инвестициите в дялове на други управляващи дружества.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама