"КОЙ" иска да върне плановата икономика в България

13:04, 22 фев 17 / Политика 25 845 Шрифт:
Автор:

Днес в Русе бе представена листата на коалиция "КОЙ - Българската левица и Зелена партия" за предстоящите парламентарни избори, както и основни акценти в тяхната програма. На представянето присъстваха водачът на Мирослав Станчев и неговият подгласник Мариян Димитров.   

От коалицията заявяват, че програмата им е със силна социална насоченост, и се опитва да представлява онези над 5 млн. българи, които живеят с ниски доходи, и онези над 2 млн., живеещи под прага на бедността. Те поставят акцент върху подпомагането на малкия и средния бизнес, чиито идеи не противоречат на екологичната насоченост. 

Сред основните приоритети бяха поставени ревизия на данъчната система в страната, тъй като така наречения "плосък данък" не работи в услуга на гражданите, а по-скоро работи за големите корпорации, изнасящи печалба зад граница. Идеята е получаващите минимални доходи да не плащат данъци, тези със средни доходи да продължат да се облагат с 10%, а най-богатите да се облагат с до 20-30%, или дори повече, по модела на скандинавските държави. 

Друга важна тема е борбата с корупцията, и основно с "легалната корупция", която се наблюдава в почти всички обществени поръчки и европейски проекти, където често до 20% от всички разходи се "отклоняват" напълно законно. В тази връзка е необходимо да бъдат активни и контролните органи, които да проверяват разходите на политическите партии, които са спонсорирани щедро от печелещите обществени поръчки фирми. 

От коалицията бяха категорични, че трябва да се увеличи и ролята на държавата в икономиката, като обаче е много важно да се промени тенденцията "държавата е лош стопанин". "Държавата не е лош стопанин, лоши са хората, които управляват държавните ресурси от името на хората", коментира Станчев. В същото време трябва да се върне практиката за планиране в икономиката, тъй като не е резонно да се правят големи икономически инициативи без предварително планиране. Бе даден и пример с Франция, където дори съществува пост Министър на планирането. В същото време трябва да се преразгледа и външнотърговската ориентация на България, която трябва да си върне пазарите на изток.

Коалицията е регистрирала листа с общо 16 кандидати, които бяха определени като хора от различни сфери на обществения живот, с богат опит, но наред с това и млади и активни русенци. Листата включва:

1. Мирослав Николаев Станчев 

2. Мариян Йорданов Димитров 

3. Стефан Илиев Василев 

4. Йосиф Божков Георгиев 

5. Анелия Христова Стоянова 

6. Петър Георгиев Владев 

7. Пламен Ивов Георгиев 

8. Деница Ванева Йорданова 

9. Иво Савов Узунов 

10. Рафаил Антонов Арабаджийски 

11. Михаил Розинов Кръстев 

12. Иван Йорданов Иванов 

13. Стефан Александров Александров 

14. Галина Маринова Маринова 

15. Миглена Тодорова Велева 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама