Възможностите за обучение, които предлага РУ „Ангел Кънчев” представиха в Разград

13:19, 22 фев 17 25 904 Шрифт:
Автор:

Съвместна пресконференция на Областния управител на област Разград и ректорското ръководство на Русенския университет се проведе днес в залата на областната администрация. Срещата бе на тема „Русенски университет „Ангел Кънчев” – възможности за обучение”.

Събитието се провежда за втора поредна година и има за цел да запознае завършващите средното си образование младежи от региона с възможностите за обучение, които предлага Русенският университет.

В срещата участваха представители на областната администрация, ректорското ръководство на Русенския университет, доц. д.н. Станка Дамянова – директор на Филиал-Разград.

Зам. областния управител Нурие Црънгалова подчерта, че Областна администрация Разград работи в тясно сътрудничество и има редица общи инициативи с Русенския университет и филиала на висшето учебно заведение в Разград. Тя добави, че висшето учебно заведение е избор за развитие на голяма част от младите хора от региона и партньор на бизнеса в научноизследователски разработки и иновации.

Ректорът на университета проф. д-р Велизара Пенчева представи възможностите за обучение, които предоставя РУ за младите хора. Тя посочи, че един от най-престижните университети в България е с академичен състав от над 400 преподаватели, половината от които са хабилитирани. Университетът е лидер в академичния обмен на студенти по европейската програма ЕРАЗЪМ+ възможност за обучение в чужбина и взаимното му признаване. През 2012 г. учебното заведение е акредитирано с оценка 9,28 от възможна 10. В Русенския университет има акредитирани 20 професионални направления.​

Проф. д-р Велизара Пенчева отбеляза, че Университетът е предпочитан сред 9 000 студенти. Обучават се и над 500 чуждестранни граждани от 17 страни. През учебната 2016/2017 г. Русенският университет обучава студенти в 52 бакалавърски, над 80 магистърски специалности и в докторантура​ в осемте факултета. През миналата година 16% от приетите студенти са били от Разградска област. Тя добави, че вече се провеждат предварителните изпити за прием, като това става два пъти в месеца. Русенският университет предлага и онлайн платформа за кандидатстване, от което се възползват 50% от кандидатите – omline.uni-ruse.bg, посочи проф. д-р Пенчева.

По думите й предпочитаните от студентите специалности са Кинезитерапия, „Медицинска сестра, Акушерка, Право и др.

На разположения на студентите са 6 общежития с 2 100 легла. За тяхното свободно време университетът разполага със спортни зали и игрища, почивни бази, дискотеки и др., допълни ректорът на висшето учебно заведение.

На срещата бе изложен и стремежът на академичната структура да отговаря на условията на бизнеса и пазара. За целта е изграден университетски информационен портал за бизнес партньори.

Директорът на Филиала на РУ в Разград доц. Станка Дамянова обясни, че специалностите във Филиала са уникални за Северна България, а кадрите му намират реализация в най-големите предприятия в област Разград и съседните региони. Тазгодишният прием е за 100 човека, а специалностите са: Химични технологии, Биотехнологии, Технология на храните, допълни доц. Дамянова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама