УМБАЛ „Александровска“ стартира втория етап на проекта за ранна диагностика на деца с аутизъм

14:07, 22 фев 17 25 373 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В рамките на започващия втори етап по изпълнение на проекта, работещите в Клиниката по детска психиатрия „Св. Никола“ на „Александровска“ ще продължат да повишават своята квалификация, чрез получаване на знания за стандарти и инструменти, които не са прилагани до настоящия момент.

В дейностите е заложено обучение в нов стандарт по диагностика и терапия на деца с РАС. Чрез него е постигнат голям напредък в оценяването на децата със специални образователни потребности.

През предходния етап на проекта, психиатри, психолози и други медицински специалисти от всички региони на страната са били обучени за прилагане на инструментите ADOS-2 и ADI-R. Тези инструменти са определяни от експертите в сектора като „златен стандарт“ в диагностиката на аутизма.

Освен тях, са обучени и професионалисти извън сферата на здравеопазването, работещи също с деца с подобни заболявания. Става дума за социални работници, ресурсни учители, учители в детски градини, училищни психолози и др.

Ремонтирани са били и част от помещенията на Клиниката по детска психиатрия в болницата.

В настоящия етап,предстои тези помещения да бъдат обзаведени и оборудвани. Също ще бъде инсталиран механизъм, който ще позволявапридвижване на пациенти със специални потребности и на техните родители.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама