Комисията по заетост към Областния съвет за развитие съгласува държавния план-прием в 8 и 9 клас

15:11, 22 фев 17 / Култура 25 467 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Заседание на Постоянната комисия по заетост /ПКЗ/ към Областния съвет за развитие на област Сливен се проведе в залата на областната администрация. То беше председателствано от областния управител Татяна Петкова. Присъства и началникът на Регионалното управление на образованието д-р Бисерка Михалева. Тя обърна внимание на един тежък за нашия регион проблем – отпадането на децата от образователната система. Само за първия срок на настоящата учебна година са отпаднали 196 ученици от 1 до 12 клас, най-вече в 7-8 клас.

Членовете на ПКЗ разгледаха и приеха държавният план-прием в 8 и 9 клас за учебната 2017/2018 г. в област Сливен. От РУО - Сливен представиха обобщените предложения по профили и професии в профилираните и професионалните гимназии и в средните училища на територията на област Сливен.

Поради промени в нормативната уредба, за учебната 2017/2018 г. по изключение е изготвено предложение за държавен план-прием на два випуска – за учениците, които завършват основно образование в 7 клас и за учениците, които завършват основно образование в 8 клас. За постигане на новия план-прием директорите на професионалните гимназии са го съгласували с работодателите, общините, дирекциите „Бюро по труда“.

Представен бе анализ на изпълнението на план-приема за учебната 2016/2017 г., информация за броя и баланса на учениците, завършващи 7 и 8 клас през учебната 2016/2017 г.


Направена беше обосновка на държавния план-прием за новата учебна година, съобразен с предложенията на директорите на училищата от област Сливен. Държавен план-прием в област Сливен осъществяват 8 професионални гимназии, 3 профилирани гимназии, 10 средни училища, 1 спортно и 2 училища по изкуствата. Планират се 72 паралелки при 1844 ученици в 8 клас и 37 паралелки за 934 ученици в 9 клас. Разкрива се прием по 4 нова професии по заявка на работодателите и на училищата – 1 за община Нова Загора, 1 за община Твърдица и 2 за Сливен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама