Сърбия изхленчи заради иск на Босна срещу нея за геноцид

19:01, 22 фев 17 / Свят 25 240 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Отношението на международната общност, а именно на Запада към Сърбия не поражда очаквания за правдив и открит подход, заяви сръбският премиер Александър Вучич.

Това каза това по повод решението на Босна и Херцеговина (БиХ) да възобнови иска срещу Сърбия "за геноцид" по време на конфликта 1992-1995 година. Днес от Сараево за Хага отлетя босненски представител, който се очаква утре да внесе иска. На 26 февруари изтима 10-годишния срок, който дава на БиХ правото да внесе този иск. Това съобщават от РИА-Новости, цитирано от БГНЕС.

По-рано днес сръбският президент Томислав Николич и Александар Вучич проведоха среща с президента Республика Сръбска в БиХ Милорад Додик и сръбския член на президиума на БиХ Младен Иванич по изработването на общо позиция във връзка с последната инициатива на босненските мюсюлмани. Босна настоява за преразглеждане на решението на Международния съд на ООН от 2007 г. по подадения от нея иск от 1993 година. Босненските власти обвиняваха сръбското ръководство в подстрекаване към масови убийства, прогонване на несръбското население на БиХ и геноцид спрямо мюсюлманите. През февруари 2007 година Международният съд потвърди, че в Сребреница е извършен геноцид на босненците, но определи и че властите в тогавашна СР Югославия не са пряко ангажирани в планирането и осъществяването на това престъпление. Съдът също така постанови, че Сърбия като пряка наследничка на СР Югославия не може да бъде окачествена като отговорна за геноцида в Сребреница, но все пак Белград е нарушил Конвенцията за геноцид, защото не е предал на Хагския трибунал извършителите на това престъпление.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама