Марош Шефчович благодари на България за работата по газовата връзка с Гърция

15:14, 23 фев 17 25 303 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Заместник-председателят на Европейската комисия и европейски комисар за енергийния съюз Марош Шефчович благодари на България за огромната работа, извършена по изграждането на междусистемната газова връзка с Гърция.

България получи признание за постигнатия напредък по стратегическия инфраструктурен проект и в заключителната декларация на участниците в Третата министерска среща на Консултативния съвет по Южния газов коридор, която се състоя днес в Баку, Азербайджан, съобщиха от Министерството на енергетиката, цитира БГНЕС.

„Нашата страна е неразделна част от развитието на Южния газов коридор чрез проектите си за интерконектори Гърция - България (IGB) и Турция – България (ITB). Двата интерконектора чрез българската национална газопреносна система и газовите връзки с Румъния и Сърбия ще осигурят достъпа и на другите страни от региона на Югоизточна и Централна Европа до Южния газов коридор”, заяви в изказването си пред форума българският служебен министър на енергетиката Николай Павлов.

Проектът IGB ще направи възможна доставката на договорените за България 1 млрд. куб. метра годишно азербайджански природен газ от Шах Дениз 2 от 2020 г.

Междусистемната газова връзка с Гърция e и ключовото звено за реализация на инициативата на Гърция, България, Румъния и Унгария за изграждане „Вертикален газов коридор“ за доставки на природен газ от Юг към Север.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама