България е сред първите 5 страни в света по участие на жени в бордове на директори

16:08, 23 фев 17 25 333 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Страната ни е на 5-о място по най-голям дял на жените (22%), участващи в бордове на директори. Това е казал министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев по време на работна среща със Съвета на жените в бизнеса в България. Той е цитирал данни от международно изследване, проведено от консултантската компания EY и Института за международна икономика "Питърсън" сред 22 000 компании в 91 държави. Това съобщават от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика.

Според данните на НСИ 30% от работодателите в България са жени, а при самостоятелно заетите делът на дамите е още по-голям – 36%. Наблюденията на Евростат показват, че у нас коефициентът на заетост сред жените в трудоспособна възраст е 60,9%. По този показател страната ни изпреварва Гърция, Испания, Италия, Кипър, Полша, Румъния.

Около 60% от включените безработни лица в програми и насърчителни мерки, финансирани със средства от бюджета, са жени. През 2017 г. от държавния бюджет са осигурени 497 980 лв. за насърчаване на работодателите да наемат самотни родители (осиновители) и/или майки (осиновителки) с деца до 5-годишна възраст.

Министър Донев е запознал Съвета на жените в бизнес в България с възможностите за подкрепа на предприемачеството, които дава оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“. България е приела Закон за равнопоставеност на жените и мъжете и представи приоритетите в актуализираната Национална стратегия за насърчаване на равнопоставеността на жените и мъжете и предвидените в нея мерки за засилване на участието на жените на пазара на труда и намаляване на разликите в заплащането между половете. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама