Общината и РИОСВ не носят отговорност за мръсния въздух в Пловдив

16:27, 23 фев 17 25 331 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Великотърновският апелативен съд отхвърли като неоснователен и недоказан колективният иск на фондация "Асоциация за европейска интеграция и права на човека" и 131 граждани срещу Община Пловдив и РИОСВ – Пловдив, известен повече като „Делото за мръсния въздух на Пловдив“, съобщава Радио Пловдив. 

Асоциацията на адвокат Михаил Екимджиев и останалите ищци настояваха, че  въздухът в града е бил силно замърсен с фини прахови частици многократно над допустимите норми.  Според тях, двете отговорни  институции са били информирани за проблема, но  не са предприели необходимите мерки срещу това състояние. Заради това, ищците настояваха те да бъдат осъдени и принудени да предприемат всички действия за достигане на допустими нива на замърсяване. 

Поради отводи на съдилищата в Пловдив, делото бе прехвърлено  на Окръжен съд - Смолян, който точно преди две години отхвърли  този иск на първа инстанция като неоснователен и недоказан.  Така се стигна до обжалване, което, също заради отказ на висшата пловдивска съдебна инстанция, делото бе поето от Апелативния съд във Велико Търново. 

Неговото решение обаче също гласи, че макар действително да не са достигнати нормативно установените нива на чистота на въздуха,  Община Пловдив е предприела действия в тази посока. Така е прието, че замърсяването не се дължи на бездействие, а на ред други причини. Като такива са изтъкнати характерното разположение на  града, от това, че е важен транспортен и индустриален  център, но най-вече поради обстоятелството че за преодоляването на проблема са необходими действия на национално, а не само на местно ниво.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама