Ген. Попов: Имам своята кауза в политиката, няма да правя компромиси

07:45, 24 фев 17 / Политика 25 482 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Това, че съм в политиката, съвсем не означава, че ще правя безсмислени компромиси със себе си. Напротив, смятам, че новите лица, които влизат в нея, трябва да са достатъчно стойностни. А е очевидно, че в политиката има нужда от обновяване. Това каза пред БГНЕС ген. Константин Попов, който води листата на ГЕРБ в Пловдив-област. 

Генерал Попов е военен пилот с над 1200 летателни часа. Пилотирал е изтребители МиГ-15, МиГ-17, МиГ-21, МиГ-29. Летял  на  F-16, Грипен, Еврофайтър. Беше командир на изтребителната авиобаза Граф Игнатиево, командир на Военновъздушните ни сили и началник на отбраната. Бил е началник на щаба на Центъра на НАТО за съвместната подготовка на силите към Съюзното командване по трансформацията, Бидгошч, Полша. Бил е и заместник-началник на щаба на Военновъздушния компонент „Юг” на НАТО, Измир, Турция.  На 2 декември миналата година подаде рапорт за освобождаване от военна служба.  Мотивите, които излага в рапорта си, не са свързани с политиката.

Желанието му да влезе в политиката идва  след като напуска армията и въоръжените сили - „като едно естествено продължение на каузата, която съм имал във Въоръжените сили, която съм следвал като офицер, като генерал. Смятам, че тази кауза може да се защитава и на политическата сцена. Тя включва грижи за личния състав, интеграция и модернизация на Въоръжените сили. Това, от което ние имаме нужда, е наистина стабилна армия, която да отговаря на сложната обстановка, в която се намираме, и да отговаря на изискванията на нашето общество. Това са основните мотиви и това е нещото, което ще защитавам на политическата сцена”, заяви ген. Попов. Той ще води листата на ГЕРБ в Пловдив-област като представител на гражданската квота. „Ясно разбирам това, че минавам в друго амплоа, но аз съм същият човек, със същите си принципи, същите идеи, със същата визия и същото отношение към проблемите и към желанието за развитие на Българската армия”, подчерта кандидат-депутатът.

Ген. Попов посочи, че и като командир на ВВС, и като началник на отбраната, и като български офицер и генерал, винаги е следвал целите си. „ Мисля, че е възможно и в политиката да има разумни решения, защитавани от достойни хора”, каза Константин Попов.

Той смята, че висшите военни имат място в нея, след като си тръгнат от армията. „Те имат своите качества. Това са родолюбци, които могат да се грижат за много хора, могат да си поставят високи цели и да ги следват. Това, че досега не е имало много генерали в политиката,  може би не е чак толкова добре. Всъщност, защо да са много генералите? Нима докторите са по-малко, юристите нима са по-малко. Така, че за всеки в Народното събрание, в политиката, в изпълнителната власт има място, стига той да е принципен, честен, достоен и да се грижи за държавата си”, подчерта той.

Генералът ясно осъзнал, претеглил и разбира всичките рискове  от влизането си в новото амплоа. „Ще се надявам моето име да остане чисто и след политиката. В края на краищата, аз през всичките години, през които съм бил в армията съм градил своето име и смятам да го защитя. Но не само в мой интерес, а и в интерес на хората, с които съм работил и в интерес на хората, с които ще работя”, заяви той. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама