Ново съоръжение трябва да укрепи скат на плажа на Каварна

11:09, 24 фев 17 25 828 Шрифт:
Автор: Станислава Кръстева

Укрепване на подпорна стена на плажа предвижда програмата за капиталови разходи на община Каварна. Заложени са 30 000 лева за изготвяне на инвестиционен проект и 220 000 лева за укрепване на подпорна стена на самия плаж, съобщи кметът Нина Ставрева.

„Реализирането на идеята зависи от това, дали Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще даде разрешение. А, необходимостта от такова се налага, защото проектът изисква встъпване в изключителна държавна собственост”, коментира арх. Камен Жейнов, изпълняващ длъжността главен архитект на Каварна.

Изработени са ескизи, които показват идеята за новото съоръжение, въз основа на които се изработва техническо задание. „Идеята е да се изгради съоръжение, което да стъпи на плажа и да излезе конзолно върху него”, обясни арх. Жейнов.

Сега скатът е в окаяно състояние, особено след последната студена зима.Има и експертно становище на „Геозащита” – Варна, което показва, че скатът е в окаяно състояние. Затова е важно той да се укрепи. Чрез конзолата ще се разшири улица „Черноморска” и ще позволи паркиране на автомобили, посочи арх. Жейнов.

Ако МРРБ не разреши да се реализира този проект, има опасност скатът да рухне върху плажа, твърди архитектът. Съоръжението е изградено през 1972 година, като след това няма никакъв ремонт. Ако МРРБ каже „не”, цялата стена, заедно с пътя ще паднат върху плажа, твърдят от Общината. Ако се даде разрешение, ще започне с укрепване. Първо ще се изградят контрафорси, които ще подпират стената, за да се обърне налягането.

Новото съоръжение ще предлага места за паркиране по цялата му дължина, ще има и пешеходна алея с осветление, както и стълби. На всеки 100-200 метра ще има възможност за слизане към плажа. Сега единственият начин за слизане към плажа е от двата му края.

Новото конзолно съоръжение ще бъде като балкон на плажа.

 
Ескиз на идеята за новото съоръжение. Снимка: Община Каварна

Арх. Койнов е категоричен, че не може да се говори за висящо съоръжение. От архитектурна и конструкторска гледна точка, категорично терминът „висящ” в случая не може да се използва, обясни той.  По думите му, висяща би била конструкция, която е вързана на въжета.

„През миналото лято плажът в Каварна бе истински хит и проблемът с паркирането беше много сериозен”, посочи арх. Жейнов.  „Имаше проблем с безразборното паркиране, което правеше невъзможно придвижването на специализирани автомобили. Не можеха да се придвижат нито линейки, нито пожарни коли”, коментира той.

Ако се реализира проектът, пътят там ще се разшири, ще има места за паркиране и ще остане достатъчно свободно място, за да се придвижват линейки и пожарни автомобили, каза арх. Жейнов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама