Повдигнаха обвинение на бившия областен управител на Хасково за наводнението в с. Бисер

12:08, 24 фев 17 25 350 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Прокуратурата привлече Ирена Узунова, областен управител на Хасково през 2012 г. като обвиняема за това, че през 2012 г. като областен управител не е изпълнила служебните си задължения и е причинила наводнение по непредпазливост, скъсана язовирна стена на язовир Иваново. Това заяви окръжният прокурор на Пловдив, съобщи БГНЕС.

Узунова не е изпълнила служебните си задължения по Закона за защита при бедствия и аварии, трябвало е да контролира изпълнението на превантивни мерки за недопускането на бедствие. При спор за собствеността за язовир Иваново, областният управител осъществява техническата експлоатация на язовира, това Ирена Узунова не го е направила.

Към датата на наводнението язовирът не е имал собственик, за което многократно Узунова е била сезирана. Затова именно Узунова носи отговорност, както и за това, че е изложила на опасност живота на други хора и е последвала смъртта на 8 души. Обемът от материали по делото се събира в над 6 000 листа в 26 тома. Вещите лица са изследвали и са се запознали с над 10 000 листа документи, разпитани са над 600 свидетели.

1 469 872 лева са причинените имуществени вреди на 254 пострадали към момента на деянието. Наказанието за такова престъпление е до 5 години лишаване от свобода.

БГНЕС припомня, че сутринта на 6 февруари 2012 година се скъса стената на язовир Иваново, няколкометрова вълна заля Бисер, което се намира на около 10 километра надолу по течението на изтичащата от язовира река Бисерска. В резултат на това десетки домове бяха наводнени, много домашни животни се удавиха, а 11 души загинаха.

По-късно от разкритията в медиите става ясно, че по стената на яз. "Иваново" е имало пукнатини още през 2006 г., но не са предприети мерки заради спорове относно собствеността на язовира и прехвърляне на отговорност между Министерството на отбраната, община Харманли и областната администрация в Хасковско. Но най-тежко бе положението в село Бисер.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама