Прокуратурата препоръча незабавни мерки за укрепване на яз."Бели Искър"

12:50, 24 фев 17 25 518 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Състоянието на язовир „Бели Искър“ е неизправно, следва да се предприемат незабавни укрепителни действия. Това съобщи на брифинг зам.-главният прокурор на ВАП Ася Петрова.

Повод за проверката стана сигнал до ВАП от Националния комитет за подобряване водоснабдяването на България. От организацията алармираха, че "Софийска вода" бави умишлено ремонта на язовирната стена, а местните хора живеят в страх за живота и домовете си. 

Прокурор Петрова уточни, че язовир "Бели Искър" е от особена важност за София и Софийска област. След изменението в Закона за водите водоемът е публично-държавна собственост от 2010 г. Повече от 6 години не са предприемани действия от областния управител за издаване на акт за публично-държавна собственост. 

ВАП е разпоредила на 18 януари т.г. на областния управител да предприеме всички изискуеми действия по издаването на акта.  

В резултат на разпореждането на прокуратурата вече е издаден акт за публично-държавна собственост на яз. "Бели Искър". 

"По отношение на техническото състояние на язовира е установено, че то е неизправно, частично работоспособно. Когато техническото състояние се определя като неизправно, следва да се предприемат незабавни укрепителни действия и ограничения в натоварването“, добави прокурорът. 

Ася Петрова допълни, че в прокуратурата са получили отговорите на Столична община, „Софийска вода“, областния управител и премиера. Те са заявили, че не са отговорните органи за стопанисване на съоръжението. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама