Плевенските социалисти се обявиха против закриването на две основни училища в града

14:24, 24 фев 17 25 515 Шрифт:
Автор:

Общинският съвет на БСП разпространи декларация  срещу закриването на основните училища „Н.Й.Вапцаров“ и „Васил Левски“ в Плевен.  Предложенията за закриването им бяха част от дневния ред на заседанието на общинския съвет на Плевен днес, но отпаднаха за разглеждане още в началото на сесията.

В документа плевенските социалисти изказват категоричното си възмущение и несъгласие с предложените мерки за закриването на двете училища. "Считаме, че е недопустимо да бъдат унищожавани емблематични за община Плевен учебни заведения! Убедени сме, че вместо предложените мерки за преструктуриране на съществуващи училища, община Плевен би следвало да положи усилия за тяхното финансово стабилизиране, а така също и да съдейства за обезпечеността им с ученици! Не сме съгласни определени училища на територията на Плевен да бъдат препълнени, а други да бъдат оставени на произвола на съдбата!", заявяват плевенските социалисти.

Предложенията за закриване на училищата бяха внесени от кмета Георг Спартански, заради натрупването на дългове и намалелият брой ученици. Според него проблемът ще се разреши с откриването на  ново училище. То ще обединява учениците от ОУ „Васил Левски”, което вече дължи  над 87 хил. лв.,  и паралелките от 1 до 7 клас в Профилираната гимназия с преподаване на чужди езици /ПГПЧЕ/, които съгласно новия образователен закон трябва да са в отделно учебно заведение. По този начин задълженията на „Васил Левски” ще се покрият от националната програма за оптимизация на училищната мрежа и ще бъдат спазени нормативните изисквания за класовете от ПГПЧЕ.

За да се открие новото училище, трябва да се проведе административна процедура за закриване на ОУ „Васил Левски”. Новото учебно заведение ще бъде с около 600 деца, което означава по-голям бюджет и възможност да се издържа безпроблемно. Предложението на Георг Спартански е то да носи името "Васил Иванов Кунчев-Левски". 

На днешната сесия на общинския съвет, обаче разглеждането на точката за закриване на двете училища беше отменена. Според групата на БСП отлагането й  в никакъв случай не решава все по-задълбочаващия се проблем в нереформираната общинска образователна система. "Длъжни сме да информираме плевенското гражданство, че печалната участ да бъдат закрити ще споходи и още училища, сред които СУ „Христо Смирненски“, СУ „Анастасия Димитрова“ и някои други", заявяват още плевенските социалисти.    

 


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама