Комисията по заетост съгласува държавния план-прием за учебната 2017-2018 г. в област Русе

16:19, 24 фев 17 25 520 Шрифт:
Автор:

Днес се проведе заседание на Постоянната комисия по заетост, чиято основна тема бе проектът на държавен план-прием за учебната 2017/2018 г. Информация за срещата съобщават домакините от Областна администрация - Русе. 

В началото на заседанието е било обърнато внимание на това, че проектът на държавен план-прием по професии и специалности в Област Русе за 2017/2018 г. вече е обсъден  с  директорите на гимназиите и училищата в Областната комисия по образование и пазар на труда.

В изложението си Димитър Райнов, началник на Регионалното управление на образованието Русе се е спрял на процедурата по съставяне на план-приема и е благодарил на училищните ръководства за активната и целогодишна работа при неговата подготовка.  Той е отбелязал, че през тази година има два випуска, завършващи основно образование – след седми и след осми клас. За да се гарантира правото на всички да продължат образованието си, преструктурираният държавен план-прием и предложенията на всички директори включват учениците от двата випуска.

Райнов е пояснил, че в проекта на държавния-план прием за учебната 2017/2018 г. са отразени всички заявки на работодателите, които отговарят на изискванията. Съгласно разпоредбите на Наредбата за условията и реда за провеждане на обучение чрез работа те имат сключени договори със съответните професионални гимназии.  Очакванията са държавният план-прием по професии и специалности, а така също и по профили в голямата си част да бъде осъществен и новата учебна година да започне с добре структуриран прием в училищата от област Русе.

Цветослав Димитров, началник на отдел „Инспектиране и организационно-методическа дейност“, е представил подробни справки за броя и баланса на учениците от област Русе, завършващи 7 и 8 клас през учебната 2016/2017 г. и приема през учебната 2017/2018 г. 

По време на дискусията е било отбелязано, че Професионалната гимназия по промишлени технологии „Атанас Буров“ Русе е първата професионална гимназия в Европейския съюз, която през 1999/2000 г. е извършила професионално обучение на деца със специални образователни потребности. 

В заключение, членовете на Областната комисия по заетост са съгласували предложения държавен план-прием по профили и професии в област Русе и са решили да се оформи надлежно и да се изпрати в Министерството на образованието и науката.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама