Държавата и бизнесът трябва да работят заедно за задържане на младите хора в България

16:46, 24 фев 17 25 462 Шрифт:
Автор: Тодор Беленски

Държавата и бизнесът трябва да работят ръка за ръка, за да помогнат за задържане на младите хора в България и за привличане на завършилите в чужбина. Около това мнение се обединиха членовете на Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ) и министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев по време на работен обяд.

На срещата бяха обсъдени актуални теми, свързани с тенденциите на пазара на труда в България и по света, недостига на работни кадри в определени сектори, навлизащата дигитализация на работните процеси и предизвикателствата, които тя създава. Членовете на Съвета повдигнаха въпроси, свързани с трудностите, с които българският бизнес се сблъсква при прилагане на част от европейските директиви.

Министър Донев подчерта ролята на Съвета на жените за развитието на програми за насърчаване на професионалното израстване на жените в малкия и среден бизнес.

Председателят на Съвета на жените в бизнеса в България и главен изпълнителен директор на Siemens България Боряна Манолова отбеляза, че т.нар. Национална кауза „Успяваме в България” е насочена към младежи, живеещи понастоящем извън България, които биха искали да се реализират професионално в страната ни, в това число и тези, които са завършили или завършващи образованието си в чужбина.

„Идеята е да създадем връзка между българите в чужбина и бизнеса, която да им даде възможност за кариера във водещи български фирми, както и да представим успешни практики на вече реализирали се младежи в нашите компании”, подчерта Манолова.

Членовете на Съвета на жените в бизнеса в България и министър Донев се обединиха около идеята за необходимостта от насърчаване и промяна на нагласите по отношение на образованието и преквалификацията през целия живот. Те обсъдиха и недостига на кадри в различните професионални сектори, като изтъкнаха, че са необходими незабавни и целенасочени усилия за преодоляване на този проблем.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама