Правят профилактични прегледи на работещите с пестициди

17:18, 24 фев 17 25 616 Шрифт:
Автор:

Профилактични прегледи на хора работещи с пестициди организира Регионалната здравна инспекция в Търговище. Поводът е предстоящото провеждане на растително защитни работи. Кампанията се провежда съвместно със земеделски производители и включва изследване на холинестеразна активност /ХЕА/. 

"Цел на профилактичните прегледи е да се открие навреме евентуално хронично отравяне и да се вземат необходимите мерки. Работник, който има здравословни проблеми и ги свързва с работата си с пестициди, е желателно да се консултира с личния си лекар." обясниха от инспекцията.

Съгласно съществуващите разпоредби на Министерство на здравеопазването, работещите с пестициди трябва задължително да се намират под медицинско наблюдение и да са преминали курс на обучение. Работният процес трябва да е организиран така, че да се избягва максимално опасността от замърсяване на работещите с пестициди чрез вдишване на техните пари или пръски с цел да се предотврати отравяне. При работа с пестициди е необходима действаща предпазна екипировка. Минималните изисквания за работно облекло са дрехи с дълги ръкави и крачоли, ботуши, обувки и шапка. За работа с пестициди не се допускат болни хора, лица под 18 години и над 60 години, бременни и кърмещи жени, а също и жени, които смятат да имат деца в бъдеще.

До момента през акредитираната лаборатория на РЗИ са преминали задължително профилактично  изследване за холинестеразна активност 22 лица. 
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама