В Пловдив 7 етноса от 3 религии говорят заедно на майчиния си език

09:00, 25 фев 17 25 380 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Стихове, народни приказки, разкази и песни на различни езици ще звучат в Дома на етносите в Пловдив  по повод Международния ден на майчиния език. Етническите общности с най-стара история в града ще отбележат деня заедно от 17ч. днес. Български, турски, арменски, иврит, руски, италиански и ромски ще звучат в автентичната обстановка на третия етаж в Дома, където се намира т.нар. “жив музей”, пресъздаващ бита и обичаите на различните народности от края на 19 и началото на 20 век.

International Mother Language Day  e празникът, посветен на опазването на езиковото и културно многообразие по света, който по инициатива на ЮНЕСКО се чества на 21 февруари. Тази дата не е случайна. На същия ден през 1952г. в град Дака в Бангладеш полицейски служители застрелват няколко студенти, които протестират в опит родния им език – бенгалският – да получи статут на официален в страната.  .

В света съществуват около 7000 езика, като почти 96% от тях се използват само от около 4% от населението на планетата. Според последни данни на Световната огранизация близо 6000 от тези езици са на път да изчезнат заради изключително ограничения брой хора, които ги говорят.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама