Самодейни състави от региона и страната участват в събора "Маскарадни игри" в Сливенско

07:32, 25 фев 17 25 780 Шрифт:
Автор:

Традиционният регионален празник "Маскарадни игри-2017' тази година е с домакинство на сливенското село Трапоклово. Проявата е днес от 10 часа на площада. 

Регионалният празник на маскарадните игри има състезателен характер и се провежда всяка година около Сирни заговезни със смяна на домакинството на населени места от Община Сливен. Ако културата на селището, предлагащо домакинство, маскарадната обредност се съотнася със зимния празничен цикъл, се променя времето на провеждане на събора.

Организирането и провеждането на този празник цели да стимулира процесите на проучване на маскарадната обредност, на нейното съхраняване и популяризиране.

В събора участват самодейни състави от региона и страната. Сред обичаите, които се  възпроизвеждат са „Сирни заговезни", „Заораване", „Кукувден", посрещане на кукери в дома.

Представянето на колективите се осъществява тематично в рамките  на традиционния годишен календар на обредния цикъл в категориите "Зимна маскарадна обредност", "Пролетна маскарадна обредност", "Лятна маскарадна обредност" и "Семейна маскарадна обредност".  По време на събора ще се проведат конкурси за най–точно възпроизвеждане на обред с подчертани специфики на фолклорната култура от съответното селище, за най-точно възпроизвеждане на  фрагмент от обред и  за обредно облекло, маска, реквизит и вярната им реконструкция.

Всички състави ще бъдат оценявани от жури в състав: председател – доц. д-р Владимир Демирев, етнолог от Регионален исторически музей и членове - Иван Стоянов, ръководител на оркестъра на Ансамбъл за народни песни и танци Сливен и  Станка Иванова, хореограф.

Всички групи ще получат  сувенир и диплом за участие, а за класираните на първо, второ и трето място  ще има парични награди.

Регионалният празник "Маскарадни игри-2017" се организира от Община Сливен, кметството на с. Трапоклово и НЧ „Отец Паисий 1928".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама