МУ-Пловдив стъпи в бъдещето с първия у нас Симулационен тренировъчен център

12:14, 25 фев 17 25 477 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Официално в Медицински университет-Пловдив беше открит единствения по рода си медицински обучителен комплекс на Балканите. Най-големият у нас Симулационен тренировъчен център разполага с модерни манекени – биотехнологични роботи, с които студентите могат да повишат своите практически умения. В него се намират 12 учебни зали, две аудитории и 12 манекена с жизнени функции.

„Симулационният тренировъчен център в МУ-Пловдив е поглед към третото десетилетие на 21 век! Иновация в обучението по хирургия, защото живеем в дигитална ера и работим с дигитално поколение. Но преди да стигне до роботите, обучението на лекарите трябва да премине през манекените и симулаторите. „Да” на виртуалната реалност, но не бива да забравяме човеколюбието и емоционалната интелигентност!”, заяви ректорът на МУ-Пловдив чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев.

Студенти и специализанти ще се обучават върху манекени на три бебета, трима юноши, трима възрастни и три бременни жени. Те представляват истински кибернетични високотехнологични устройства, на които може да се моделира почти цялата спешна медицина. Сигналът от тях може да се излъчва онлайн в аудиториите и да се коментират всички етапи от операциите и допуснатите грешки. Пулсът на манекените се променя, когато се предозира лекарство. Те имат възможност и да променят цвета на кожата си, ако лечението им не се води правилно или се получи усложнение при тяхното състояние.

В центъра се намира и високотехнологичен артроскопски симулатор, подходящ за обучение, както на ортопеди, така и на ревматолози. Вече работят и най-новите лапароскопски, артроскопски и ендоскопски симулатори за виртуална реалност. С това Симулационният център се превръща в единствения по рода си медицински обучителен комплекс на Балканите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама