Д-р Болтаджиев: Лекарският събор ще се заеме с наследените проблеми

13:07, 25 фев 17 25 394 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Много нормативни актове са все още в съда повече от една година, които бяха залегнали и в неподписания миналата година Национален рамков договор /НРД/. Съобщиха от БГНЕС. Тези наложени проблеми си остават.

Това заяви д-р Николай Болтаджиев, председател на Националното сдружение на частните болници в България преди началото на лекарския събор, предаде репортер на БГНЕС.

„Служебният министър Илко Семерджиев се опитва да ги махне, но няма практическата възможност, защото някои неща са променени със закон, а сега няма парламент. За други нормативни актове се изисква време да се отменят или да се променят. Едни падат в съда. Онзи ден, например, един падна в съда на втора инстанция наредбата, която определяше удовлетвореността на пациента. Тя беше апликирана в рамковия договор. Надявам се сега вече да са премахнали тези текстове, така че и съда постоянно ни изненадва за щастие“, каза Д-р Болтаджиев .

Д-р Болтаджиев каза също, че проблемът с болничната помощ не опира само до пари. “Парите през годините са почти същите, увеличават се малко. Проблемът е с наложените изисквания в рамковите договори, като с всеки следващ те ескалират в лоша посока. Това са изисквания, които от една страна са уредени с нормативни актове, т.е. медицинските стандарти, които оскъпяват много болничната помощ. Това са изисквания за персонал, за лаборатория, за структури, за какво ли не. Други изисквания, например,това за болничния престой много оскъпява услугата, а всички тези неща могат да се променят в обратна посока и да поевтинее услугата. Тогава и дълговете на болниците ще намалеят.

Оскъпяването и администрирането на услугата обикновено води и до лошо качество, смята д-р Болтаджиев. Ако има по-малко администрация и регулации, тогава услугата може да поевтинее и да се повиши качеството й.

Лекарят коментира и пръстовия автентификатор, който все още остава, но съдбата му ще се реши на 16 март в съда. Според него тези пръстови отпечатъци затрудняват и лекарите, и пациентите.

Очакванията от събора са да се коментира Националния рамков договор и да се гласува за него. Не мога да кажа как ще се гласува и какви ще са коментарите, защото нормално ще се разглежда рамковият договор, обсъжда се и ще се вземе решение, допълни Болтаджиев.

Д-р Лиляна Михайлова - общопрактикуващ лекар от Хасково коментира, че лекарите вече са посочили неудачите в новия рамков договор, които ще настояват на събора днес да бъдат решени. Един от тези проблеми е достъпът до специализирана медицинска помощ - да няма ограничение и който има нужда да може да отиде. Друго настояване на лекарите е да бъде по-стройна системата за прием в болница. Друго искане е да имат повече възможности за извършване на профилактичната си дейност, която засяга социално значими заболявания като диабет, хипертония и др. Лекарите искат също да имат възможност спокойно да проследяват пациентите.

Д-р Михайлова заяви, че общопрактикуващите лекари са разбрали за подготвяна нормативна промяна, т.нар. критерии за качество на хората с хронични заболявания, например да се проследява как се развива болестта на диспансерен хипертоник, диабетик и т.н. В тези критерии е включено как се проследява болестта, с какво се лекува, и в какви норми върви пациентът.

“Сега се казва че лекарят, който проследява диспансерно болния, ще трябва да отговаря за това дали има подобрение или не в състоянието на пациента и ще подлежи на санкции от контролните органи, ако например пациента има лош холестерол или пък не му е в рамките на нормата кръвната захар и не се контролира добре диабета, но не се отчита, че болният може да няма пари да си купи лекарствата, че може да не иска да спазва предписанията на лекар си, да пуши и т.н. Няма санкция за този, който отказва да се лекува, а има санкция, за лекаря, които има желание да го лекува”, каза тя.

Д-р Десислав Тасков от варненската колегия заяви пък, че трябва да се направи всичко възможно да се стигне до подписване на нов национален рамков договор, защото “и най-лошият договор е по-добър от липсата на такъв”. С подписването на договора ще се даде знак, че е възстановен диалогът, коментира той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама