Осуетиха тричането на кучета в странджанското село Бродилово

13:52, 25 фев 17 25 626 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Обичаят тричане на кучета в странджанското село Бродилово не бе осъществен по традиционния начин – връзване на животното с примка между два дълги кола, завъртането му във въздуха и падането му в реката. Ритуалът бе осуетен от два автобуса с природозащитници, които пристигнаха от Варна. Като организатор на протеста се изяви Светлана Хънт – украинка с американски паспорт, основател на фондация за защита на четириногите.

Хънт обясни, че уважават традициите на странджанци, но не са съгласни с отношението към животните. Затова бяха донесли кукли на кучета с настояване обичаят да се проведе с тях, а не с истинските четириноги.

От своя страна местните жители изразиха недоволството си това да им се бъркат в традициите. Според тях протестиращите не се истински природозащитници, а са дошли в селото с единствената цел да пълнят сметките на фондациите, които представляват.

Стигна се до размяна на остри реплики между двете страни. Само присъствието на гранични полицаи предотврати саморазправа между бродиловци и неканените гости. Местните се зарекоха, че ще осъществят обичая, каквото ще и да става. Предварително бяха подготвили и дупките за коловете край селската река.  

До забиването на коловете обаче не се стигна. Въпреки че подкрепя тричането, кметският наместник Илия Илиев се съобрази със заповед на Общинския съвет в Царево, забраняваща провеждането на ритуала в автентичния му вид. Така кучетата бяха само хвърлени във вира на реката и изкъпани.

Същевременно бродиловци отпразнуваха стария български обичай Кукеровден и Паликош, който се провежда на Сирни заговезни. Тържеството започна днес предиобeд с направата на Паликоша. Всички участници придружени от тъпан и гайда се събраха в центъра, от където тръгнаха под звъна на хлопките из цялото село, за да огласят, че зимата свършва и настъпва пролетта.

По стара традиция кукерската дружина в село Бродилово включва кукер, цар, баба, доктор, харичари, поп, магаре и касиер, а след обхождане на селото към тях се присъединява и царицата. В късния следобeд тя ще има задачата да нахрани кукера, за да му даде сила за „заораването“ и „засяването“. Царицата ще раздаде на местни и гости пита за здраве. След изпълнението на ритуалите ще бъде запален Паликоша, чийто дим прогонва злото от района.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама