Бинали Йълдъръм: Новата конституция ще стабилизира Турция

15:10, 25 фев 17 / Свят 25 282 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Турският премиер Бинали Йълдъръм призова съгражданите си да кажат "да" за увеличаване правомощията на президента Реджеп Ердоган. По време на митинг в Анкара той заяви, че този избор ще стабилизира Турция, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Събитието се случва в навечерието на референдума на 16 април, с който турците ще решат искат ли такава промяна в конституцията на страната, която дава еднолична власт на държавния глава.

"За силна Турция и трайна стабилност, нашият избор е "да". Това е нашето желание и то ще се сбъдне", каза Йълдъръм към хиляди поддръжници от всички 81 провинции в цялата страна.

Започвайки речта си с раздаване на червени карамфили, той бе категоричен, че управляващата партия няма да отстъпи от намерението си за промени, носещи „политическа хармония“.

Основната промяна в новите конституционни поправки е тази на системата на управление в страната към президентска и отпадане на длъжността на премиера. Проектът предвижда и възможност президентът да запази партийната си принадлежност и увеличени законодателни и изпълнителни пълномощия, включително и възможността да формира кабинет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама