Външните министри на Саудитска Арабия и Ирак в историческа среща

15:46, 25 фев 17 / Свят 25 286 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Саудитският външен министър Адел ал-Джубейр пристигна в Багдад, осъществявайки първата подобна визита на главен дипломат от кралството в Ирак от години. Това е и първото посещение на външен министър от Саудитска Арабия в иракската страна от 2003 г. насам, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Той се срещна с колегата си Ибрахим ал-Джафари с цел стабилизиране на отношенията между двете държави.

Двамата министри обсъдиха сътрудничеството в различни области, включително борбата срещу екстремистката групировка „Ислямска държава“ в момент, когато иракските сили се борят за освобождението на северния град Мосул от джихадистите.

Джафари е един от най-отявлените критици на Саудитска Арабия с доста тежки забележки към кралството и самия Джубейр, обвинявайки страната в „неприемлива намеса“.

Предимно сунитската Саудитска Арабия не е особено популярна сред шиитското мнозинство в Ирак и често е критикувана за директна подкрепа на терористите. Кралството отхвърля това твърдение и заявява подкрепя в борбата срещу „Ислямска държава“.

В тази връзка Адел ал-Джубейр поздрави колегата си за успехите на иракската армия срещу джихадистите. Той обеща и подкрепа за стабилизирането на освободените вече райони.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама